Pühadeaeg toob ETV ja ETV2 eetrisse terve hulga värskelt valminud ja valitud saateid

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste monoetendus “Äraaetud ja ülesmukitud!" Märjamaa kultuurimajas 11.04.14
Maire Aunaste monoetendus “Äraaetud ja ülesmukitud!" Märjamaa kultuurimajas 11.04.14 Foto: Karli Saul/SCANPIX
Pühadeaeg toob ETV ja ETV2 eetrisse terve hulga värskelt valminud ja valitud saateid. Vaatamiseks jagub nii traditsioonilist kui ka üllatuslikku.
Pühade eel, 22. detsembri õhtul näitab ETV Indrek Treufeldti intervjuud president Toomas Hendrik Ilvesega.
 
Jõululaupäeva jumalateenistust näeb sel aastal Tallinna Kaarli kogudusest algusega kell 16.
 
Jõulude ajal jätkab ETV Eestimaa etnilise rikkuse tutvustamist, tänavu huvitutakse virulastest. Kolmeosalises “Virulaste” sarjas  24., 25. ja 26. detsembri hommikul huvitutakse Avinurme puutöömeistrite pärandist ja Viru-Nigula muusikameeste kohalike laulude kogumisest. Uuritakse, mis on saanud Kunda mõisas tegutsenud Virumaa Rahvaülikoolist.
 
Vahur Kersna intervjuud, Linnateatri laulud, Helgi Erilaid Pariisi kohvikutest
 
Läbi kogu ETV jõuluõhtu on eri aegadel eetris Vahur Kersna intervjuudesari “Tuled akendes”. Otsides pimedaimal ajal akendest valgust, viib Kersna vaatajaid kohtuma nii tuntud kui veel tundmatute inimestega, kelle elu, olek ja mõtted võiksid meid sel imelisel õhtul kõnetada. Esimene lugu läheb eetrisse kell 15.45.
 
Muusikalisi elamusi pakub ETV 24. detsembri kavas saade “Õnnelik õhtu – Tallinna Linnateater laulab”, mis on eetris kahes osas, kell 18.10 ja 21.30. Kõlavad Olav Ehala, Valter Ojakääru, Uno Naissoo ja Evald Vainu tuntud ja unustusse vajunud palad. Laulavad Andero Ermel, Hele Kõrve, Anu Lamp, Indrek Ojari, Anne Reemann, Rain Simmul, Elisabet Reinsalu, Mart Toome, Veiko Tubin, Sandra Uusberg, Evelin Võigemast jt.
 
Jõuluõhtu saates “Ammuker jõulutaevas” ollakse külas Saaremaal Ansekülas. Siin on palju liikumist – tuuakse kuuske koju, lõigatakse krässide jaoks pilliroogu, mehed teevad püstkojas tuld ja naised ruttavad küpsetama. Õhtuhämaruses minnakse seltsimajja, algab jõulupidu, kus sõrulaste "Ammukeri" ehk eesti keeli "Vikerkaare" ansambli kõrvale tulevad Soe Jutu laulumehed ja Küi pillimehed ning rahvast lähematest Sõrvemaa küladest. Lusti jagub nii lastele kui suurtele. Kes vaatab, näeb jõulutaevas kindlasti rõõmuvikerkaart.
 
24. detsembri õhtusse jääb retk Pariisi kunstikohvikutesse, mida juhib armastatud raadiohääl Helgi Erilaid. Saade "Aja jälg kivis" tuleb korraks raadiost teleekraanile ja viib vaataja paljunäinud paikadesse, kus on sündinud uusi kunstivoole, kirjandusteoseid ja teooriaid. Pariisi kohvikutes elavad muusad, innustus ja inspiratsioon. Saade on ETV eetris kell 22.40.
 
“Jõulutunnel” ja eestlaste erilised lood

ETV esimese jõulupüha heategevusprogramm "Jõulutunnel" on pühendatud abi vajavate laste huvihariduse toetamisele. Lastekaitse Liidu vahendusel jõuab vaatajate toetus lasteni, keda kasvatavad vanavanemad, kes on pärit paljulapselistest peredest, ja andekate lasteni, kes mingil muul põhjusel vajavad tuge. Otsesaade on läbi päeva eetris kuus korda, kokkuvõte tehakse pärast “Aktuaalset kaamerat”. Saadet juhivad Katrin Viirpalu ja Rasmus Kagge. Muusikat teevad Uku Suviste, Getter Jaani, Janika Sillamaa, Terminaator, Smilers, Triinu Taul, C-Jam, Tallinna poistekoor ja paljud teised.

Alates 18. detsembrist on avatud telefoninumbrid, millele helistades saab toetada Lastekaitse Liidu tegevust. Helistades numbril 900 7701 saab annetada 2 eurot, numbril 900 7702 annetatakse 5 eurot, ja numbril 900 7703 annetatakse 25 eurot. Televaatajate annetuskõnesid vahendavad Elion, EMT, Elisa, Starman ja Tele2 ilma teenustasuta.

Esimese jõulupüha päevasesse kavva jääb Kim Saariluoto ja Ville Suhoneni loodusfilm “Põhjamaa laane lugu”, mis jutustab ainulaadsest Soome metsast ja selle elustikust. Filmi peategelased on karud ja põdrad, maod ja öökullid, sipelgad, konnad ja lendoravad, muistsed hingelinnud laanenäär ja musträhn ning paljud teised. Tähtsat osa etendavad mitmesaja-aastased puud. Põlislaaned pakuvad mõjuvaid elamusi ja annavad põhjust austada metsaloodust samamoodi, nagu tegid seda meie esivanemad.

Samal õhtul kell 19 minnakse külla perele, kes on elanud aastaid elektrita, olgu pühad või argipäev. Saates “Flamenko ja hapukapsad” näeb Katre, Martini ja Mikk Mathiase elu  Kuusalu vallas Matti talus. Nad on oma küla ainukesed elanikud, ümberringi laiub mets ja soo. Kuigi pealinna tuledesära jääb kõigest poole tunni tee kaugusele, ei ole sellesse esivanematelt päritud tallu püsiv elektriühendus jõudnud. Kuidas elada tänapäeval elektrita ja milline maitseb üks tõeline hapukapsas, seda Matti talus teatakse.
 
Elulistel teemadel jätkab kell 19.30 saade “Oma või võõras”, rääkides keerulise loo ühest toredast Eesti perest, kus võõrad on saanud vägagi omadeks ja omad paraku võõraks jäänud. Saates tõdetakse, et lapsevanemaoskused võivad vahel igaüht alt vedada.
 
“Äraaetud, kuid ülesmukitud”, Jan Uuspõllu sisemaailm, ballett “Pähklipureja”
 
Esimese jõulupüha õhtu ETV seltsis on meeleolukas ja särav, sest kell 21.50 astub ekraanile Maire Aunaste oma menukas monoetenduses “Äraaetud, kuid ülesmukitud”. Maire Aunaste võtab terava huumoritule alla eelkõige iseenda, kuid ei saa mööda nii mõnestki kolleegist ega Eesti elust ja inimestest.
 
26. detsembri päevases kavas lähevad edasi Eesti inimeste erilised lood. Dokumentaalfilm “Allan” on režissöör Arko Oki film Kristuse eas pimeda noormehe elu helgemast ja tumedamast poolest. Ennekõike säravast noorest, tema enneolematust empaatiavõimest, terasest pilgust ilmaasjadele ja mõnusalt positiivsest ellusuhtumisest.
 
Teisel jõulupühal kell 14.15 näitab ETV Eesti rahvusballeti etendust “Pähklipureja”, mis salvestati detsembris 2012 Veneetsias La Fenice teatris. Tšaikovski balleti 120. aastapäeval salvestatud ringreisietendusel tantsisid peaosades Alena Shkatula, Galina Rohumaa ja külalisena Vladislav Lantratov Moskva Suurest Teatrist. Dirigeeris Mihhail Gerts. Salvestist näitas aasta alguses telekanal Mezzo.
 
Mark Soosaar, keda kihnlased tunnevad kui Kasõ Marki, leidis hiljuti ühest Tallinna korterist mustvalge filmi, mis oli eetris 50 aastat tagasi. Seal on näha, kuidas Kihnu poisid-tüdrukud põllul ja merel vanematele abiks olid, mängisid ja jõule tähistasid. Aeg on Kihnus palju muutnud. Kas kihnu keelel ja meelel on tulevikku, küsib saate autor oma esimese filmi kangelastelt nüüd, pool sajandit hiljem saates „Kihnu lapsed pool sajandit hiljem” 26. detsembril algusega kell 17.50.
 
26. detsembril kell 18.40 saab ETVst näha humoorikat telelavastust “Suuri näitlejaid. Jan Uuspõld”, kus tõeliselt suur näitleja avab oma sisemaailma. Tegijate Jan Uuspõllu, Karl Kermese, Erik Moora ja Mart Normeti arvates on see sobilik õppematerjal noortele või lihtsalt vähem andkamatele näitlejatele.
 
“Raudse eesriide jumalused. Moskva eri”
 
Teise jõulupüha õhtul kell 20 näitab ETV kontsertsaadet “Raudse eesriide jumalused. Moskva eri”, kus nostalgia, pisarad ja õnnelikud üksteiseleidmised on garanteeritud. Sügisene menukas dokumentaalsari kulmineerus Eesti estraaditähtede võimsa gastrolliga Moskvasse. Pärast pikki aastaid võtsid Eesti estraaditähed ette rongiretke Venemaa pealinna, et kombata piire, kas aastakümnete taguseid Eesti muusika tipphetki idanaabri lavalaudadel on võimalik uuesti läbi elada. Eesti popmuusikute dessandis Moskvasse osalesid Anne Veski, ansambel Laine, Koit Toome, Getter Jaani, Grete Paia ja Sven Lõhmus.
 
Menukas lavatükk on ETV kavas ka 26. detsembril õhtul algusega kell 21.20 – “Võidab see, kellel on kõige hullem mees”. Möödunud teatrihooajal täissaalidele mängitud pihtimuslik lavastus räägib noorte vallaliste naiste elust Eestis. Osades on Piret Krumm ja Katariina Tamm, kes on öelnud, et tükki on kogutud halenaljakaid juhtumeid nende endi ja sõprade elust, seal on nalja, eneseirooniat, otsimist ja leidmist.
 
26. detsembril kell 22.35 näeb värsket saade sarjast “ETV Live”, kus esinevad Paabel ja Meestevägi. Ainulaadne kooslus loodi inspireerituna Viljandi pärimusmuusika festivali teemast „Mehe laul“, et ühendada meestelaulu vägi ja pärimusest mõjutatud virtuoosne pillimäng.
 
Uusi saateid jagub ka aastavahetuse eel
 
Pühade ja aastalõpu vahele jääb ETVs veel mitu tähelepanu väärivat saadet. Traditsiooniliselt näeb spordiaasta tähtede galat 27. detsembri õhtul.
 
28. detsembril kell 19.10 on vaatajail võimalus osa saada Vahur Kersna värskest autorisaatest. Kersnat inspireeris uut teleportreed looma omaaegsete menuansamblite Consilium ja Polyphon solist Oleg Sõlg. ETV eetris on saade “Oleg Sõlg – naised ja muusika!” algusega kell 19.10.
 
Aasta lõppu kuuluv intervjuu peaministriga on ETV kavas 29. detsembril kell 21.25, Taavi Rõivast küsitleb Andres Kuusk.
 
29. detsembril kell 22.10 eetrisse jõudev saade “Liitlased” näitab lõppeva aasta heitlikes oludes Eestisse tulnud kaitseväelasi NATO riikidest. Ämari lennubaasis on kohal Saksa õhuväelased. USA Texase osariigist tuli Tapale harjutama soomusüksus. Uuritakse, kuidas liitlassõduritel Eestis läheb ja selgitatakse, mida Eestil endal tuleb teha, et kaitsekoostöö oleks tõhus. Saatejuht on Indrek Treufeldt.
 
29. detsembril kell 22.40 näeb värsket Jazzkaare salvestust “Eplik & Randalu. Lahkhelid”. Vaiko Eplik ja Kristjan Randalu esinesid esmakordselt koos 2010 aasta Jazzkaarel. Toona sündis neil parima jazzalbumi tiitli pälvinud "Kooskõla". Mõned aastad hiljem on kooskõlast saanud lahkhelid. See on kava, mida publik on põnevusega oodanud ja mis on valminud Jazzkaare 25. sünnipäevaks.

30. detsembril kell 21.25 näitab ETV Ruti Murusalu dokumentaalfilmi “Ballettmeister”, kahe aasta vältel jäädvustatud rännakut rahvusvaheliselt tunnustatud koreograafi Mai Murdmaa loomingulisse maailma. Kõige muu kõrval on tähelepanuväärne, et raudne eesriie ei takistanud Murdmaal osalemist New Yorgi 20. sajandi lõpukümnendike legendaarses kunstielus.

Pühadeaja lastesaateid näitab ETV2

ETV2 sisustab koolivaheaja lasteprogrammiga, kus on tähtsal kohal maagilised pühadeaja filmid. Animafilmid ja laulusaated ootavad vaatajaid juba hommikul kell 7 ja pärastlõunal alates 15.30st. Kogu pere on teleri ette oodatud õhtul kell 20, kui ekraanile jõuavad mitmed toredad esmalinastused tele-eetris nagu klounishow “Piip ja Tuut piparköögis”, koguperefilmid “Teekond jõulutäheni”, "Stella ja Oriendi täht", "Üks kass Pariisis" ning “Väikelinna detektiivid ja Valge Daami saladus".

Pühadekavast leiab südamlikud filmid “Mörr”, “Kaotatud ja leitud”, “Lumemees ja lumekoer” ning teatrietenduse "Öö mänguasjamuuseumis". Laste aastalõpp on sisustatud klassikaliste telelavastustega “Õnnelik lõpp”, “Lumekuninganna” ja vanade heade pühadesaadetega.

Suurtele vaatajatele on ETV2 kavas suvine emotsioonidest tulvil laulu- ja tantsupidu. Eetrisse jõuab värske ja kõmuline situatsioonikoomikal põhinev lühifilm “Roosa kampsun” Henrik Kalmetiga peaosas. ETV2 pühadeajale jääb ka Tartu Uue Teatri auhinnatud lavastuse “Ird, K” esmanäitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles