NASA: Curiosity leidis Marsilt orgaanilisi ühendeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulgur Curiosity
Kulgur Curiosity Foto: SCANPIX

Juba pikka aega on teadlasi huvitanud küsimus, kas Marsil võis kunagi elusorganisme olla.

Nüüd on elu spekulatsioon saanud uue pöörde, kuna USA kosmoseagentuuri NASA Marsi kulgur Curiosity avastas Punaselt planeedilt orgaanilisi ühendeid, edastab Reuters.

Süsinikku sisaldavad ühendid leiti Marsi kivimiproovist.

Curiosity projekti teadlaste sõnul on tegemist esimese kindla tähelepanekuga, et planeedil leidub orgaanilisi aineid.

Marsi atmosfääris on aga märgatav kogus metaani. Möödunud aasta lõpul mõõtis Curiosity metaanikoguse, mis tavapärase tasemega võrreldes oli ligi kümnekordne.

Maal viitab metaani olemasolu elusorganismidele. Võimalik, et sama kehtib ka Marsi kohta.

Need leiud toetavad arvamust, et Punasel planeedil võis miljoneid aastaid tagasi elu olla. Või oli hoopis tegemist sellega, et Marsil olid soodsad olud elu tekkeks, kuid elu siiski tekkida ei jõudnud.

Curiosity projekti üks juhtivteadlasi John Grotzinger sõnas, et nüüdne avastus on märkimisväärne.

Ta rõhutas, et elusorganismid on leiule vaid üks võimalikke seletusi. Edasiste uuringutega loodetakse selgitada, kas tegemist on mingite jäänukainetega või on need seni niiöelda elus või on need hoopis geokeemiliste protsesside tulemus.

Curiosity jõudis Marsile 2012. aasta sügisel eesmärgiga uurida, kas Marsi tingimused võisid kunagi olla elu tekkeks soodsad ning kas seal võis tõesti kaua aega tagasi elusorganisme olla. Ei välistatud ka seda, et uued avastused võivad kaasa tuua midagi elule viitavat.

Curiosity võetud pinnaseproovid pärinevad Gale´i kraatri alalt. Juba varem tehti kindlaks, et kraatris oli kunagi vesi, mis oli siiski Maa veest erineva koostisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles