Angelina Jolie: USA peaks olema piinamisvastase poliitika juhtriik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelina Jolie
Angelina Jolie Foto: SCANPIX

Hollywoodi straar Angelina Jolie sõnas, et USA peaks olema see, riik, mis juhib piinamise pooldamise vastast poliitikat.

Staari sõnul peaks iga demokraatlik riik võtma omaks, et terrorismis kahtlustatavaid ei piinataks, edastab BBC.

Möödunud nädalal avaldati USA Luure Keskagentuuri (CIA) raport, milles paljastus, milliseid julmi võtteid kasutati terrorismis kahtlustatute peal.

Jolie värkseim film «Unbroken» räägib USA olümpiasportlasest Louis Zamperinist, kes oli Teise maailmasõja ajal jaapanlaste vang.

«On mitmeid põhjuseid, miks ma olen piinamise vastu. On olemas Genfi konventsioon, mis keelab piinamise, ja seda tuleb järgida,» teatas näitlejanna.

Ta lisas, et ei saa rikkuda kehtivaid reegleid ja loota, et need ei mõjuta teisi meie ümber.

«Kui USA tahab olla demokraatlik riik, siis tuleb meil vastavalt käituda ning asutada ka teisi inimesi. Me peame jälgima oma suhtumist ja käitumist. Kui tahetakse, et mingi käitumismall omaks võetakse, siis tuleb olla eeskujuks,» teatas Jolie.

Angelina Joliest sai ÜRO heatahte saadik 2001. aastal ning ta on sageli külastanud sõjalise konflikti eest põgenenuid Sudaanis, Pakistanis ja Afganistanis.

2012. aastal nimetati ta laiahaardeliste humanitaarkriiside erisaadikuks.

USA senati luurekomitee raport paljastas, et CIA ületas oma võimupiire ja kasutas terrorismis kahtlustatavate peal keelatud ülekuulamistehnikaid.

Samuti käitusid ülekuulajad vangidega ebainimlikul viisil.

USA president Barack Obama andis 2009. aastal võimule saades käsu lõpetada julmad ülekuulamised.

Obama sõnas pärast raporti ilmumist, et pärast 11. septembri terrorirünnakuid oli olukord muutunud, kuid see ei õigustanud julmuste kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles