Kas ÜRO endise juhi Dag Hammarskjöldi surma mõistatus lahendatakse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dag Hammarskjöld
Dag Hammarskjöld Foto: SCANPIX

ÜRO kunagise peasekretäri Dag Hammarskjöldi surma põhjuseid tahetakse uuesti uurida. 

Hammarskjöldi transportinud lennuk kukkus 1961. aastal tollases Rodeesias (nüüdne Zimbabwe) alla, edastab mtv.fi.

Rootsi esitab ÜRO peaassambleele palve moodustada sõltumatute ekspertide komisjon, mis uuriks tippdiplomaadi surma.

Rootsi andmetel on olemas uusi seniteadmata fakte selle kohta, mis toimus 17. – 18. septembri vahelisel ööl 1961. aastal.

Samuti paluvad Rootsi diplomaadid seda sündmust kajastavaid seni salajasi dokumente avalikkusse tuua. Hammarskjöldi surma saladokumente on näiteks USAs ja Suurbritannias.

Hammarskjöld hukkus diplomaatilisel missioonil kui püüdis saavutada vaherahu ÜRO rahuvalvajate ja Kongo lõunaosa Katanga maakonna valitsusvastaste vahel.

Mäsulisi juhtis läänemeelne Moise Tshombe.

Lennuk 56-aastase Hammarskjöldiga kukkus alla Põhja-Rodeesias Ndolaa lähedal.  Nüüd asib Ndolaa Sambias.

Suurbritannia õnnetuse uurimise 1962. aasta raportis seisab, et lennuk kukkus alla piloodi vea tõttu. Kolm aastat tagasi ilmunud raamatus aga tõdetakse, et selle tulistasid alla Katangas võidelnud valitsusvastased.

Möödunud aastal soovitasid rahvusvahelised õiguseksperdid Hammasrskjöldi ootamatu surma põhjuseid uuesti uurida.

Briti väljaande The Guardian poolt intervjueeritud kohtunik ja endine diplomaat Hans Cordell sõnas, et USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) kuulas lennuõnnetusööl pilootide sidepidamist.

«Varasem uuring ei aidanud mõistatust lahendada. Tahame uue uuringuga lõpuks selguse saada,» teatas Rootsi välisministeeriumi esindaja Annika Söder.

Wikipedia: Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld (29. juuli 1905 Jönköping – 18. september 1961 Ndola lähedal, Sambia) oli Rootsi diplomaat ja 1953–1961 ÜRO peasekretär.

1961. aastal lennuõnnetuses hukkunud Dag Hammarskjöld sai samal aastal postuumselt Nobeli rahupreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles