Aeglane vs kiire ainevahetus – mõju kaalule?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalust alla valutult
Kaalust alla valutult Foto: AFP / Scanpix

Paljud, kes on ülekaaluga kimpus olnud, on kiired väitma, et nende ainevahetus on aeglane ja iga suutäis koguneb kohe vöökohale. Ning hea vormis olevad inimesed väidavad tihti, et nende ainevahetus on kiire – söö palju tahad ja kaal ei tõuse. Kaalustalla.ee selgitab kuidas tegelikult lugu on.

Foto: AFP / Scanpix

Aeglane vs kiire

Nn. aeglase ainevahetuse all peetakse enamasti silmas seda, et keha energiavajadused on tavapärasest madalamad ning ka suurema toidutarbimise juures jääb ainevahetuse energiatarbimise tõus pigem keskpäraseks. Seevastu nn. kiire ainevahetusega keha on see, mille energiavajadus on kõrge ning suurema toidukoguse tarbides suureneb energia tarbimise maht veelgi tunduvalt kõrgemaks. Usun, et on loogiline järeldada, et nn. aeglasema ainevahetusega inimestel on kehakaaluga veidi enam probleeme ning kiire ainevahetusega inimestel vähem.

Kuidas ära tunda enda ainevahetuse tüüpi?

Ainevahetuse „kiirust“ kipuvad paljud mõõtma seedeprotsesside tempo ja WC külastuste järgi. Selles aga pole erilist loogikat. Selliseid asju mõõdetakse enamasti meditsiinilaborites ning koduste vahenditega tegeledes on tegemist vaid umbmäärase arvamisega. Veelgi enam tõestab inimeste kesist võimet ainevahetust hinnata see, et enamik inimesi ei ole kursis sellega, kui palju nad päevas energiat tarbivad ja kui palju kulutavad. Erinevad uuringud on näidanud, et enamik ülekaalulisi kipuvad alahindama tarbitud toidu koguseid ja ülehindama tehtud aktiivsust. Ning alakaalulised vastupidi.

Hinnang ebatäpne

Ehk – kui keegi ütleb, et tal on „kiire/aeglane“ ainevahetus, siis enamasti pole selles väites mingit tegemist nende keha energiatöötlemise võimekuse adekvaatse hindamisega. Sagedamini leiab põhjuse, miks nad oma ainevahetust nii või naapidi hindavad, hoopiski nende igapäevase toidutarbimise ja kehalise aktiivsuse mahust tingitud tulemuste tõttu. Aga eks see ole juba ammu teada, et inimestele meeldib vastutuskoormat enda õlgadelt minema veeretada. On ju nii lihtne kehakaalumuresid ühe termini süüks ajada. „Ah mul on kehv ainevahetus“.

Baasainevahetus inimestel sama

Jah, ainevahetuse erinevusi on inimeste vahel palju. Küll aga võib öelda, et baasainevahetus, mis kirjeldab keha ellu jäämiseks vajalikke energiavajadusi, on üldjuhul väga sarnane. Muidugi sõltub see soost, vanusest, pikkusest, kaalust jne. Kuid kui neid parameetreid silmas pidada, siis üleüldiselt on erinevate inimeste baasainevahetus küllaltki täpselt määratletav ja tervete inimeste vahel olulisi erinevusi ei ole. Erinevused tekivad peamiselt tarbitava toidu töötlemiseks vajamineva energia ning aktiivsusele kuluva energia hulkadest.

Foto: AFP / Scanpix

Ainevahetuse kiirus pole määrav

Ärge arvake, et teie geenid välistavad hea vormi saavutamise. Ärge olge kadedad nende peale, kes justkui möödaminnes head vormi omavad – suure tõenäosusega on selle nimel palju vaeva nähtud ning teie lihtsalt ei tea seda. Geneetika mõjutab asju, kuid ta ei määra lõpptulemust. Seda määrate teie.

Allikas: www.kaalustalla.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles