Pildid: Prantsumaa kuningannat kujutava marmorpea eest maksti üle ühe miljoni euro

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaal Pariisis sel nädalal toimunud Piasa oksjonimaja oksjonil müüdi 600 aasta vanune marmorpea 1,15 miljoni euro eest.

Tegemist on Prantsuse kuninga Charles V naist Jeanne de Bourboni kujutava skulptuuriga, edastab The Local.

Kunstiekspertide arvates valmis see marmorist pea umbes 1370 – 1380. Üsna hästi säilinud kujul on näha tollase moe kohaselt juuksepalmikuid ning ta otsmikuosast olid juuksed eemaldatud.

Kunstiajaloolaste andmetel on selle skulptuuri autoriks flaamlane Jean de Liege.

«See suurepärane marmorpea pärineb Prantsusmaa kuninganna Jeanne de Bourboni hauamonumendilt,» laususid asjatundjad.

Kujul on ka vigastusi ja arvatakse, et need tekkisid Suure Prantsuse revolutsiooni ajal kui selle kuninganna hauamonument lõhuti.

«Kuninglikud hauad olid revolutsionääride maiuspalad. Monumendil oli tekst, et kuninganna Jeanne, kes ei hiilanud oma iluga, suri 40-aastasena natuke pärast oma üheksanda lapse sünnitamist,» selgitasid oksjonimaja esindajad.

Piasa oksjonimaja andmetel sattus see kuju üle 50 aasta tagasi Belgia antiigikaupmehe kätte.

Lisaks sellele kujule on viimasel ajal oksjonitel müügil olnud veel teisi Jeanne de Bourboni hauamonumendilt pärit kaunistusi.

Keskaegse krooniku ja ajaloolase Jean Froissari andmetel tahtis Jean de Bourbone tütar Catherine`i oodates vanni võtta, kuid arstid keelasid tal selle. Ta ikkagi läks vanni ning tal käivitus sünnitus.

Kuninganna suri kaks päeva pärast tütre sündi.

Kuningas Charles V oli naise ootamatust surmast vapustatud ning leinas teda pikka aega.

Kuninganna süda maeti Cordelieri kloostrisse, siseorganid Pariisi Celestini kloostrisse ning ülejäänud keha Saint-Denis basiilikasse.

Jeanne de Bourbon sündis 3. veebruaril 1338 ja suri 6. veebruaril 1378.

Jeanne de Bourboni abikaasa, Prantsuse kuningas Charles V (21. jaanuar 1338 – 16. september 1380) oli Valois`de dünastiast ning valitses Prantsusmaad 1364. aastast kuni oma surmani.

Charles V ja Jeanne de Bourbonil oli üheksa last, kellest seitse surid lapsena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles