Paavst Franciscus: loomad lähevad pärast surma paradiisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus sõnas oma iganädalasel avalikul esinemisel Vatikanis Püha Peetruse väljakul, et loomad lähevad pärast surma paradiisi.

Paavst tegi sellise avalduse lohutamaks väikest poissi, kes oli oma koera surma tõttu kurb, edastab businessinsider.com.

Paavst tsiteeris piiblist lõike, mis tema sõnul kinnitavad, et loomad lähevad paradiisi.

«Pühakiri õpetab, et oleme Jumala looming ning me oleme täiuslikud. Keegi ei sure lõplikult, vaid toimub uus loomine. Mitte midagi ei kao lõplikult, pigem toimub ühest olekust teise üleminekul täiustumine,» teatas Franciscus.

77-aastane katoliku kiriku pea lõpetas oma kõne, öeldes et ühel päeval kohtuvad kõik igavikus olles oma varem lahkunud lemmikloomadega ning paradiis on avatud kõigile elusolenditele.

Itaalia väljaanne Corriere della Sera kirjutas, et kuigi paavsti selline seisukoht võib lohutada loomaomanikke, võib see samas ärritada katoliku kiriku konservatiivse tiiva esindajaid, kes on veendunud, et paavst on libisemas liberalismi.

Üsna pea pärast paavsti sellist avaldust teatas Itaalia firma Eurolactic Italia, mis toodab eeslipiima laste jaoks, kelle on lehmapiima allergia, et kingib paavstile jõuludeks kaks eeslit, kes kannavad nimesid Thea ja Noah.

Firma esindaja Pierluigi Christophe Orunesu sõnul tunnistas paavst kunagi, et talle meeldis lapsena eeslipiima juua.

Eeslid Thea ja Noah saavad pärast surma kindlasti paradiisi, kuna nad varustavad paavsti piimaga.

Itaalia meedia kirjutas, et paavst Franciscuse sisukoht, et  paradiis on kõigi jumala loodud olendite jaoks, võib teoloogiliselt olla naiivne, kuid samas näitab see paavsti suurt loomaarmastust.

Loomade paradiisi mineku teemal on varem arutanud mitmed teoloogilised väljaanded ja sõna võtnud varasemad paavstid.

Paavst Franciscuse eelkäija, paavst Benedictus XVI oli seisukohal, et loomadel ei ole paradiisi asja ning neid ei mainita piiblis seoses ülestõusmise ja paradiisiga.

Benedictus XVI eelkäija, paavst Johannes Paulus II aga oli arvamusel, et loomadel on hing ja nad on inimestega võrdsed.

Teoloogilised väljaanded on arutanud ka teemal, et kui loomad lähevad pärast surma paradiisi, siis kas nad võivad minna ka põrgusse.  

Lemmikloomaomanikud on teoloogidelt küsinud näiteks selliseid küsimusi, et kui mu eesel mulle kabjaga tagumikku on virutanud, kas ta läheb põrgusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles