«K-vitamiin» osutus üllatavalt tõhusaks antidepressandiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki ketamiin on väljaspool haiglaid tuntud kui narkootikum, ravib see väikestes kogustes manustatuna edukalt depressiooni.
Ehkki ketamiin on väljaspool haiglaid tuntud kui narkootikum, ravib see väikestes kogustes manustatuna edukalt depressiooni. Foto: SCANPIX

Kirurgias anesteetikumina kasutatav ketamiin, noorte slängis tuntud ka nõrgatoimelise narkootikumi ehk «K-vitamiinina», osutus Yale’i Ülikoolis läbi viidud ja eile maailma meedias rohkelt kajastamist leidnud uuringus üllatavalt kiireks ja efektiivseks antidepressandiks.

Erinevalt teistest andidepressantidest, mida ravitoime ilmnemiseks tuleb järjest tarbida nädalaid, hakkas ketamiin rottidega tehtud katses mõjuma kõigest mõne tunni järel peale manustamist, kirjutas portaal ScientificAmerican.com

«See on maagiline ravim», ütles USA üks tunnustatumaid psühhiaatreid, uuringut juhtinud Yale’i ülikooli professor Ronald Duman. «Ravitoime ilmnes kõigest ühe doosi järel, see mõjus kiiresti ja mõju kestis seitse kuni kümme päeva.»

Yale’i ülikoolis tehtud uuringust selgus, et ketamiin parandas rottide depressiivset käitumist, taastades kroonilise stressi tagajärjel katkenud ühendused nende aju rakkude vahel. Uurijad loodavad, et ketamiini toime täpse mehhanismi väljaselgitamine aitab välja töötada ka efektiivsemaid andidepressante. 40 protsendil depressiooni all kannatavatest inimestest pole ravimitest abi ning paljud teised leiavad oma haigusele leevendust alles kuid ja isegi aastaid kestnud erinevate ravimitega eksperimenteerimise järel.

Ühes varasemas USA Rahva Vaimse Tervise Instituudi (NIMH) tehtud uuringust selgus, et ligi 70 protsendil patsientidest, kellele ei mõjunud ükski teine meditsiinis kasutusel olevatest anti-depressantidest, paranes enesetunne loetud tundide jooksul peale ketamiini manustamist.

Ketamiini kasutuselevõttu antidepressandina raskendab asjaolu, et sel ainel on hulgaliselt ebasoovitavaid kõrvalmõjusid. Ketamiin (raviminimi Ketalar või Ketanest, slänginimetus «K-vitamiin», «K») on anesteetikum, peamiselt kasutusel laste ja lemmikloomade kirurgilistel operatsioonidel.  Süstimislahuseid valmistatakse apteegis ja hoitakse klaaspurkides. Ketamiin tekitab joovet, kuid ta toime ei ole nii tugev kui mõnel teisel noorte hulgas levinud uimastil. Ketamiini ei ole näiteks Rootsis narkootikumide hulka liigitatud, USA-s on see aga tunnistatud narkootikumiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles