Vene teadlased avastasid uue Maa suunas liikuva asteroidi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistus Maast ja asteroidist
Arvutijoonistus Maast ja asteroidist Foto: SCANPIX

Venemaa astrofüüsikud teatasid, et nad avastasid uue 400 meetri laiuse asteroidi, mille teekond kulgeb Maa juures iga kolme aasta tagant.

Moskva ülikooli teadlane Vladimir Lipunov pani asteroidi liikumisest tehtud lühifilmi Venemaa kosmoseagentuuri leheküljele, edastab Yahoo News.

Asteroid avastati oktoobris Kislovodskis asuva MASTER-II observatooriumi teleskoobi abil ning see liigub praegu Maa suunas.

Asteroid 2014 UR116 ei peeta Maale ohtlikuks, kuid Lipunovi sõnul näitab selle ohtlikkust fakt, et seda varem ei avastatud. Vene teadlase arvates on selliseid «pimeduses» olevaid asteroide veel üsna palju ning ei ole teada, kui paljud neist võivad siiski ohtlikud olla.

2014 UR116 liikumisorbiit ristub Maa omaga iga kolme aasta tagant. Teada on, et asteroidide liikumistrajektoor võib planeetide gravitatsiooni tõttu muutuda.

 «Asteroide tuleb pidevalt jälgida, isegi kõige väiksem viga võib karmilt kätte maksta. Tagajärjed võivad seega olla karmid,» selgitas Vene teadlane.

Moskva kosmoseuuringute instituudi esindaja Natan Esmanti sõnul tuleks Maa-lähedasi objekte teravamalt jälgida ennetamaks selliseid juhtumeid nagu Tšeljabinski meteoriidikatastroof.

Nüüd avastatud asteroid tekitaks Maaga kokku põrgates plahvatuse, mis on 1000 korda võimsam kui 2013. aastal Venemaale Tšeljabinskisse langenud meteoriit.

Tšeljabinski meteoriit oli umbes 11 000-tonnine ning majasuurune. See langes läbi atmosfääri kiirusega 64 000 kilomeetrit tunnis. Õnnetuses hävinesid mitmete hoonete aknad ning 1000 inimest sai kannatada.

Astrofüüsikud teatasid selle aasta alguses, et 30. juunil hakatakse tähistama asteroidide päeva.

Wikipedia: asteroid ehk väikeplaneet on planeedisarnane taevakeha, mis tiirleb teatud orbiitidel ümber Päikese.

Praegu on teada umbes 338 000 asteroidi, nende koguarv arvatakse ulatuvat miljonitesse.

Arvatakse, et asteroidid on planeetide tekke ülejäägid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles