Video: hollandlannast seikleja jõudis lõunapoolusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manon Ossevoort
Manon Ossevoort Foto: SCANPIX

Hollandi näitlejanna ja seikleja Manon Ossevoort jõudis täna hommikul oma lumetraktori abil lõunapoolusele.

38-aastane Traktoritüdruku hüüdnime kandev naine jõudis lõunapoolusele 16 päevaga, olles vaid kaks päeva graafikust maas, edastab AFP.

«Olen õnnelik. See on lausa maagiline, et mu plaan teostus ja ma kohale jõudsin,» kommenteeris Ossevoort satelliittelefoni teel meediale.

Hollandlanna alustas oma teekonda Venemaa Novozarevskaja polaarjaamast, kust on lõunapoolusele 2500 kilomeetrit. Naise sõiduki keskmine liikumiskiirus oli kümme kilomeetrit tunnis.

Ossevoort ja ta mehhaanik sõitsid praktiliselt ööpäev läbi.

Naise sõnul olid olud üsna rasked ning vahel tundus talle, et ta ei liigu üldse edasi. Väga keeruliste ilmaolude tekkides pidi ta retkel pikemaid peatusi tegema.

«Tundus nagu oleksin olnud rodeoratsul,» tõdes hollandlanna.

Nüüd peab naine sealt ka tagasi jõudma enne kui ta näeb jälle oma kümne kuu vanust last. Veel ei ole kindel, kas ta jõuab Hollandisse jõuludeks tagasi.

«Tagasitee on lihtsam, kuna traktori jäetud jäljed on sisse külmunud ja neis on lihtsam sõita,» teatas naine.

Ossevoortil on varasemast seljataga kümneid tuhandeid kilomeetreid traktoril. Ta sõitis aastatel 2005 – 2009 läbi Euroopa ning Aafrikas Hea Lootuse neemeni.

Seikleja tahtis juba siis minna lõunapoolusele, kuid see ei õnnestunud. Ta tegeles neli aastat teiste asjadega ning kogus oma reisi jaoks raha.

Varasemad reisid tegi hollandlanna üksinda, kuid kuna Antarktises on olud raskemad, siis võttis ta igaks juhuks kaasa prantslasest mehhaaniku Nicolas Bacheleti.

Nende liikumise jäädvustas videole viiest islandlasest koosnev meeskond, kes liikus karmi kliimasse sobivatel maasturitel.

Ajakirjanikud küsisid Ossevoortilt satelliitkõnes, et kas naine on nüüd kõik oma traktorisõidu unistused teoks teinud.

«Küllap vist. See on kõige keerulisem katsumus, kuid samas parim,» lausus naine.

Nüüd tahab ta kirjutada lasteraamatu ja teha oma karmist reisist dokumentaalfilmi.

Ossevoorti meeskonda kuulus kokku kuus inimest, kellel oli varasemast palju polaarkogemusi.

Nende seas ka ameeriklastest Antarktika asjatundjad Matty Mcnair ja tema tütar Sarah McNair.

Wikipedias: lõunapoolus on kujutletav punkt lõunapoolkeral, kus Maa pöörlemistelg lõikub Maa pinnaga. See asub Antarktise keskosas 2835 meetri kõrgusel merepinnast, kus jää paksus on umbes 2700 meetrit.  

Lähim meri, McMurdo laht, on umbes 1300 kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles