Peeter Rebane Kiievis: kallid autod ja poed on moest läinud

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Rebane
Peeter Rebane Foto: Jelena Rudi

Hetkel viibib Kiievis Eesti filmirežissöör ja meelelahutusettevõtja Peeter Rebane. Elu24 uuris, milline tundub Ukraina olukord kriisiolukorras riiki väisavatele külastajatele.

Kuidas Kiiev tundub?

Olen Kiievis esimest korda peale sõja algust, seoses ühe filmiprojektiga.  Minu jaoks on üllatav kui normaalne esmapilgul kõik Kiievis tundub olevat.  Inimesed käivad tööl ja ostukeskustes, tänavad on reklaame täis, jne.  Samas õhtuti on linn suhteliselt pime, enamus tänavalgusest on välja lülitatud, et elektrit kokku hoida.  Tänavad on inimtühjad.  Mingi omamoodi energia on õhus.

Kas kohalikud on murelikud või juba pisut optimistlikumad oma olukorra suhtes?

Mulle tundub, et ukrainlased on tasapisi hakanud harjuma selle hullumeelse olukorraga.  Väga kummaline oli vaadata Kiievist Putini demagoogilist kõnet, teades et siinsamas lähedal tapetakse iga päev inimesi, et vanamemmed elavad juba kuid majade keldrites.  Seda kõike tänu ühe haige inimese ambitsioonidele.  Inimesed on siin ilmselgelt murelikud, restoranid ja tänavad on õhtuti pooltühjad. 

Samas on toimunud fundamentaalne muutus ühiskonna põhiväärtustes.  Kallid autod ja poed on moest läinud.  Altkäemaksude andmist peetakse igal tasemel valeks ning "isegi" liikluspolitseinikud ei nõudvat enam raha vaid piirduvat enamasti hoiatusega.  Inimesed on koondunud ja hoiavad ühte.  Valitsusele tuletatakse meelde, et kui jälle sigatsema hakkate siis tuleme uuesti tänavatele tagasi, jne.  Ühesõnaga, pole halba ilma heata...

On Kiievis hetkel turvaline?

Siin on hetkel üllatavalt turvaline.  Soovitan palavalt väikest reisi Kiievisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles