Uus uuring: abielukriis ei ole seitsmendal, vaid kümnendal abieluaastal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seni arvati, et seitsmendal abieluaastal tekib kriis, kuid hiljuti valminud uuring näitas, et suur kriis võib abielupaare tabada hoopis kümnendal abieluaastal.

USA Brigham Youngi ülikooli teadlased uurisid 35 aasta jooksul rohkem kui 2000 naist, küsitledes ka nende abielu õnnelikkuse kui ka abikaasaga suhtlemise kohta, kirjutab The Telegraph.

Uuring paljastas, et juba paariaastase abielu järel hakkas õnnelikkus ja rahuolu kahanema. Kümnendal abieluaastal on aga probleemid niiöelda laes ja kriis kõige suurem.

Üks põhjuseid, miks kümnendaks abileuaastaks jõutakse väga suure kriisini on naiste rahulolematus sellega, et enamik majapidamistöödest ja lastega tegelemine on nende õlgadel.

Kui paar suudab oma probleemidega toime tulla, siis järgneval viiel aastal suhted laabuvad ja elu paraneb.

Pärast 15 aasta pikkust abielu hakkavad konfliktid vähenema. Neid on kõige vähem 35. abieluaastal.

«Esimesel abielukümnendil konfliktioht kasvab, seda eelkõige seni lahendamata ebakõlade ja partneri seni tundmatute iseloomujoonte tõttu. Partnerid niiöelda lihvivad üksteise teravaid nurki maha,» selgitas sotsiaaluurija Spencer James.

Ta lisas, et paljud ei julge teatud teemasid puudutada, kuna arvavad, et need solvavad partnerit või teevad talle haiget. Kaua aega pinna all «keenud» teemad ja nendega kaasnevad probleemid võivad aga ühel hetkel nagu vulkaan pursata.

Uuring näitas, et 66 protsendi abielude puhul on õnnelikkuse tase alguses väga kõrge, kuid siis hakkab tasapisi hääbuma.

Kolmandikul paaridest saavutavad pärast 30 aastat abielu uue õnne, kuid see ei ulatu siiski tagasi mesinädalate õnnelikkuseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles