Jäälavastuse «Jääaeg Live!» tegelaskujude valmistamiseks kulus aega üle aasta

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

16. - 18. jaanuaril esietendub Tallinnas, Saku Suurhallis läbi aegade menukaimal joonisfilmisarjal põhinev kogupere jääetendus «Jääaeg Live! – Mammuti seiklus». Etenduses osalevate elusuuruses tegelaskujude valmistamiseks kulus aega üle aasta.

Tegelaskujude ja kostüümide loomise kallal töötas 45-st inimesest koosnev meeskond maailmatuntud nukukunstniku Michael Curry ja lavastaja Guy Caron juhtimisel.

Foto: promo

«Esimestest visanditest valmis tegelaste ja kostüümideni on väga pikk tee. Umbes kolm kuud kulub tavaliselt kujundamisele ja viimistlemisele ehk põhimõtteliselt paberitööle. Seejärel toimuvad kahe kuu jooksul näitlejatega istuvuse proovid, kus näiteks üks kõige algelisem tegelaskuju läheb esinemisplatsile ja siis teeme kindlaks, kui suurt kostüümi on tarvis, milline on liikuvuse ulatus, kui palju on vaja liigutada peaga, kui palju peab suutma näitleja läbi kostüümi näha. Need töötoad on täpselt samasugused nagu tegin näiteks «Lõvikuninga» lavastuse puhul – jõudsime õige tegelaskujuni läbimängimise kaudu. Seejärel kulus meil veel kuus kuni seitse kuud, et tegelaste kostüümid reaalselt valmis teha ja tuua need etenduse proovidesse. Sellele järgnes omakorda viis nädalat treeninguid näitlejatega, kes neid kostüüme kannavad. Seega kokku kulus üle aasta, et enamus tegelasi lõplikult välja arendada. Enda karjääri jooksul olen liikuvate kostüümide tegemise selgeks saanud tänu sellele, et töötasin palju tsirkusetruppide, balleti- ja moderntantsijate ning sportlastega,» kommenteeris Curry, kelle tööde hulka kuuluvad mitmed Cirque du Soleil’ ja Walt Disney etendused, olümpiamängude ava- ja lõpptseremooniad.

Foto: promo

Etenduses osaleb 14 põhitegelaskuju ja kasutatakse 60 kostüümi. Michael Curry sõnul arendab hea kostüümikunstnik oma tööd kogu protsessi vältel. «Pidime pärast esimesi liikumisproove kostüüme päris palju muutma. Minu meetodiks on katsetada ning avastada palju erinevaid asju töö käigus. Kui tuleb mingi mõte, siis me ei ütle kunagi, «oh, sellisel kujul see ilmselt ei tööta», vaid reeglina on meie lähenemine selline, et «nii, see töötab sellisel moel, kuid see võiks toimida veelgi paremini, kui me teeme veel seda ja teist». Loovprotsessi käigus avastamegi juhuslikult uusi viise, kuidas näiteks sulgi liikuma panna (rääkides lindudest) kasutades selleks küünarnukke - see käib avastamise juurde. Lisaks tuleb kulutada palju aega, et vaadata protsessi läbi publiku silmade, tuleb panna end pealtvaataja kingadesse. Ma suudan üldiselt tänu oma kogemustele luua juba paberil töötava lahenduse, kuid esimeste katsetuste ja proovide käigus avastad palju nüansse, mida on vaja täiendada,» ütles ta.

Foto: promo

Jäälavastuse tegelaste valmistamise nimel tehti kokku 12 tuhat tundi rasket tööd, sealhulgas ka palju käsitööd. «See oli väga töömahukas periood, nende asjade tegemiseks ei ole masinaid. Kõik on väga kõrgtehnoloogiline, ent samas ka vanamoeline. Muud võimalust ei olegi ja vajaliku tulemuse saavutamiseks kulubki tuhandeid töötunde. Minu kui nuku- ja kostüümikunstniku suurimaks väljakutseks oli teha joonisfilmist kolmemõõtmeline live-etendus. Eesmärgiks oli panna jääetenduse tegelased välja nägema nagu joonisfilmis. Päris vahva oli lasta neil muutuda inimlikumaks ning samal ajal säilitada ka loomalik välimus. «Jääaja» peategelased, mammutid Manny, Ellie ja Virsik, mõõkhammastiiger Diego, mõõkhambuline orav Scrat ja muidugi ka laiskloom Sid olid parajad pähklid. Kõik pidid kukkuma välja ideaalselt, nii nagu näha kinolinal, aga samas istuma mugavalt näitlejatele, uisutajatele ja akrobaatidele ning lubama neil jääl esineda. Jääetenduse ajal unustab publik ära, et kostüümide sees on inimesed,» lisas Curry.  

Foto: promo

Peamiseks ülesandeks jääetenduse lavastamise juures oli Curry sõnul lasta «Jääaja» tegelastel elada väljaspool joonisfilmi maailma. «Koos kaaslavastaja, geniaalse Guy Caroniga kujutasime ette maailma, kus elavad «Jääaja» tegelased - maailma, mis ümbritseb neid, maailma, kus valitseb lumi ja jää. Seepärast lisaks peategelastele lõime ka kostüümid, mis meenutavad loodust ja on ühtlasi osaks lavadekoratsioonidest. Jääle on keeruline palju dekoratsioone püsti panna, kuna uisutamiseks peab olema piisavalt ruumi, seega meil tuli mõte teha kostüümid, mis aitasid luua ümbritsevat keskkonda alustades jääst kuni eredate taimedeni. Etenduses on ka kasutusel nö. tavalised, kuigi väga ilusad kostüümid, mida kannavad seljas akrobaadid ja uisutajad, mis on kontrastiks «Jääaja» peategelastele, aidates viimastel särada veelgi võimsamalt. Elades väljaspool joonisfilmi maailma näevad meie kõigi lemmikud välja väga erilised ja realistlikud!» lisas Curry.

Foto: promo

Oma viieaastase turnee käigus külastab jäälavastus «Jääaeg Live!» enam kui 30 riiki üle maailma. «Pärast turnee lõppu  tahaks ma neid kostüüme ja tegelasi ikka edasi näidata ning loodame, et need ei jää kuskile lattu seisma vaid jõuavad ikka taas inimeste ette. Hea meelega näeks neid mõnes kostüümimuuseumis,» ütles Michael Curry.

Foto: promo

Võimsalt jääaegne ja tõeliselt mammuti-mõõtu jääetendus «Jääaeg – Live!» viib pealtvaatajad uhiuute ja pööraste seikluste keerisesse, kus paljude lemmiktegelased Scrat, Manny, Diego, Sid, Ellie, Virsik, Buck, Eddie ja Mürts koos mitmete uute tegelaskujudega asuvad avastamislusti täis teekonnale. Täiesti uue süžeega jäälavastuse raames saab eesti publik näha armastatud «Jääaja» joonisfilmist tuntud tegelasi uisutamas, tantsimas, laulmas, kung fu võitluskunsti näitamas ning akrobaatikatrikke sooritamas. Jääetenduse lavakujundus koos jalustrabavate tehniliste erilahenduste, pürotehniliste efektide ja videoinstallatsioonidega manab silme ette «Jääaja» filmidest tuttava maailma, kus on esindatud maa, jää ja õhk - Saku Suurhalli tekivad kaljud, koopad, jäämäed, luhad ning muinasjutulised salud. Südantliigutav ja lustakas jääetendus toob publikuni armastatud  tegelased täiesti uudsel ja vaimustaval viisil – «Jääaja» lemmikud on vingemad kui kunagi varem!

Vaatemänguline ja meelelahutuslik jäälavastus «Jääaeg Live!» on mõeldud just suurtele areenidele - keset saali asuval liuväljal toimuv hoiab vaatajate meeli oma lummuses algusest kuni lõpuminutiteni ning läheb hinge kogu perele. Ühte etendust mahub vaatama vaid 3900 inimest, sest jää katab kogu Saku Suurhalli põranda, mis omakorda tagab suurepärase vaate ning võimaldab nautida maailmakuulsat jääetendust kõikidelt istekohtadelt.

Etenduste ajakava:

16. jaanuar (reede)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00) (eesti keeles)

17. jaanuar (laupäev)

kell 11:00 (uksed avatakse 10:00) (vene keeles)

kell 15:00 (uksed avatakse 14:00) (eesti keeles)

18. jaanuar (pühapäev)

kell 11:00 (uksed avatakse 10:00) (eesti keeles)

kell 15:00 (uksed avatakse 14:00) (eesti keeles)

«Jääaeg Live!» jääetendus kestab kokku kaks tundi, kuhu mahub vahele 20-minutiline vaheaeg.

Piletid jääetendustele hinnaga alates 29 eurost on müügil Ticketpros, kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades, Selverites ning valitud  Omniva kontorites üle Eesti.

Lastele vanuses 4 kuni 15 eluaastat kehtivad soodushinnad. Laps kuni 3. eluaastani saab istuda vanema süles tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles