Astrofüüsikud: inimkond elab laenatud ajaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistus Maale langevast asteroidist
Arvutijoonistus Maale langevast asteroidist Foto: SCANPIX

Maailma juhtivad astrofüüsikud on juba varem öelnud, et elu võivad Maalt pühkida niinimetatud tapja-asteroidid.

Sel nädalal korrati hoiatust ning lisati, et inimkonnal tuleb ühendada jõud ennetamaks neid elu hävitajaid, edastab news.com.au.

Grupp astronaute ja teadlasi eesotsas Briti kuningliku astronoomi Lord Reesega püüavad varasemast paremini teha kindlaks Maale potentsiaalselt ohtlikke asteroide.

«NASA on seni teinud väga head tööd ohtlike asteroidide otsingul ja jälgimisel. Eriti aga selliste, mis on tõesti Maale ja inimkonna eksistentsile ohuks. Kui mõni selline Maale kukuks, siis on tsivilisatsiooni  ja majanduse kokku kukkumine tõenäoline,» selgitas Rahvusvahelises Kosmosejaamas töötanud astronaut Ed Lu.

Teadlased on ohtlike asteroidide ja ka meteoriitidega tegelenud viimased 50 aastat.

NASA käivitas 1998. aastal projekti, mille raames tehakse kindlaks need maalähedased objektid, mis tõesti võivad meie planeedile jõuda ning elule lõpu teha.

Astrofüüsikute uuringud näitasid, et elu võivad minema pühkida isegi sellised kosmilised objektid, mille läbimõõt on vaid 50 meetrit.

«Mida enam on meil asteroidide kohta andmeid, seda kergem on nende liikumisteekonda ennustada. Samas aga teame, et Maa ja inimkond elab laenatud ajaga. Mingil hetkel võib ikkagi saabuda suur kosmiline tapja ja me ei tea, mis siis ikkagi saab,» teatasid asjatundjad.

Brian May, kes on tuntud nii ansnambli Queen kitarristi kui astrofüüsikuna sõnas, et kosmiline oht on reaalne.

«Käivitasime kampaania hoiatamaks tõelise kosmilise ohu eest. Riikide valitsused peaks aru saama, et tegemist ei ole mõne Hollywoodi kassafilmi stsenaariumiga,» lisas May.

Wikipedia: asteroid ehk planetoid on väike taevakeha, mis tiirleb orbiitidel ümber Päikese.

Praeguseks on teada umbes 338 000 asteroidi, nende koguarv arvatakse ulatuvat miljonitesse.

Umbes 250-meetrised asteroidid võivad tekitada viie kilomeetrise läbimõõduga kraatri. Sellised asteroidid tekitavad Maale kukkudes plahvatuse energiaga kuni 200 000 megatonni.

See ei pruugi veel kõike hävitada, kuid võib kaasa tuua näljahäda ja vähemalt veerandi inimkonna hukkumise.

Kõige enam tekitab kahju atmosfääri jõudev tolm, mis võib põhjustada kliimamuutuse ja päikesevalguse vähenemise. Sellega kaasnevad nälg, epideemiad ning tsivilisatsiooni kokkuvarisemine.

Asteroidi jõudmisel ookeani võivad tekkida sadade meetrite kõrgused hiidlained, mis kõik enda alla matavad ning ka maavärinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles