Noortebänd 2014! Piret Järvis: live-bändid ei kao kuhugi

Märt Niidassoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortebänd 2014 teine poolfinaal. Piret Järvis ja Kristo Rajasaare
Noortebänd 2014 teine poolfinaal. Piret Järvis ja Kristo Rajasaare Foto: Erlend Staub

Piret Järvis töötab tänaseks ETV ridades, kuid on isegi muusikamaailmas tegev olnud. Sel aastal oli Piret üks Noortebänd 2014 eelvooru žüriiliikmetest. Mida arvab Järvis selle aastasest konkursist?

Te olete juba selle aasta noortebände kuulnud, kas on tekkinud ka kerge poolehoid mõne bändis suunas?

Piret: Mulle kohe väga-väga-väga meeldis selline bänd nagu Innersound. Minu jaoks on põhiprobleem tänasel hetkel sellise muusika avastamine, mis kõlaks uudselt, mis ei kõlaks nagu juba mingi muu bänd on kunagi varem kõlanud. Innersound võluski oma värskusega ja hästi uudse helipildiga. Neid kuulates ei osanud kohe üldse aimata, kes on nende lemmikbändid ja see mulle meeldis. Laulja on neil muidugi ka väga suurepärane! Ja meeldis, kuidas nad sellist soulilikku/jazzilikku asja esitasid kohati üsna indirockilike, kohati ka shoegaze'ilike saundidega. Kordan juba ennast, aga tõepoolest väga värskendav kuulamine oli.

Foto: Erlend Staub

Mida teie Noortebändil žüriiliikmena kõige rohkem hindate?

Piret: Tegelikult hindangi enim seda, kui bänd suudab olla innovatiivne, leiutada mingi täiesti «oma asja». Ja seejuures ei pea see «oma asi» peegelduma isegi muusikas, see võib vabalt olla peidus hoopis mingis välises lahenduses - riietuses, valguses, lavakujunduses, kehahoiakus vms. Mänguruumi on ju tegelikult palju, aga tihti just noortebändid kipuvad liigselt kopeerima oma eeskujusid ja ei julge raamidest välja mõelda. Minu plusspunktid saavad need, kes julgevad olla mängulised.

Kui alustasite ise muusikukarjääri ansamblis Vanilla Ninja, toimusid ka esimesed Noortebändi võistlused. Miks teie bändiga kunagi konkursist osa ei võtnud?

Piret: Noortebänd vist tekkiski umbes samal ajal, kui Vanilla Ninja kokku tuli - kuskil seal 2000ndate alguses ja ausalt öeldes sellel ajal polnud mina veel sellest konkursist kuulnud. No ja tegelikult avanes meil võimalus juba üsna oma karjääri alguses Euroopa peale salvestama ja tuuritama minna, mistõttu ei tekkinud ka vajadust enam ühelgi konkursil osaleda.

Mis rolli mängivad tänapäeval, kus paljusid live-bändide kontserte on asendamas elektrooniline muusika ja DJ'd, sellised konkursid nagu Noortebänd?

Piret: Ma usun, et live-bändid ei kao elektroonilise muusika ja DJ'de pealetuleku tõttu kuhugi. Live-bändi nägemine ja kuulmine on ikkagi alati elamus omaette, mida ei suuda ükski masin mitte kunagi asendada. Ja Noortebändi on väga vaja, et uued live-muusika pärlid kiiremini üles leida.

Noortebänd 2014 finaal algab täna, 28. novembril kell 18 klubis Hollywood. Vaata Elu24 otseülekannet üritusest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles