Eestimaa jõuluvanad kogunevad enne kiiret tööaega Võrumaal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana
Jõuluvana Foto: SCANPIX

Pokumaal, Kanepis ja Antslas toimub 29. – 30. novembril XIV Ülemaaline jõuluvanade konverents, mis tähistab sajakonna Eestimaa jõuluvana jaoks kiirete toimetuste algust.

Konverents toimub õppe-praktika vormis ehk kõik lapsed ja suured on oodatud jõuluvanadele luuletusi lugema, oma jõulusoove postitama ja jõuluvanadega jõudugi katsuma.

29. novembril kell 12.00 on Kanepis jõuluvanade paraadrongkäik, tõukeratta võistlus, päkapikkude kontsert ja töötoad, jõuluküpsetiste konkurss ja advenditule teele saatmine.

Pokumaal on kell 14.30 ja kell 17.00 lühietendus «Hea on teada» Edgar Valteri Pokulugude ainetel.

Kell 15.00 on jõuluvanade talimängud Padasoomäe taluõuel ja kell 17.15 konverents, kus nii jõuluvanad kui teised huvilised saavad rohkem teada pokude kalendrist ja Eesti metsapäkapikkudest.

Peale selle saab terve õhtupooliku õlgedest kaunistusi meisterdada ja piparkooke kaunistada, jõuluvanadele luuletusi lugeda.

Antslasse saabuvad jõuluvanad 30. novembril kell 11.30 kui jõululaat on südalinnas juba täies hoos. Taadid katsuvad jõudu kohalike jalgrattasportlastega, süütavad advendituled ja saavad koos vallarahvaga osa kontserdist ning jõulurahu väljakuulutamisest.

Taadid tulevad konverentsile oma parema äranägemise järgi kaunistatud autodega, retke teeb kaasa ka uhketes jõulutuledes liikuv postkontor. Seepärast võiksid lapsed koos vanematega oma jõulusoovid juba kodus paberile panna.

Pärnust alguse saanud ülemaaline konverents on toimunud veel Paides, Saare- ja Muhumaal, Haapsalus, Vormsil, Tõstamaal, Tartus. Eestimaa Jõuluvanade Ühendus koondab ühistegemistele ligi sada jõuluvana, päkapikku, jõulumemme ja põder Ruudi.

Ühenduse kõige kaugem jõulutaat on Lars-Erik Rootsist, kes vaatamata oma väärikale vanusele on suur Eesti laste sõber. Eestimaa Jõulumaa Ühenduse taadid on väga sportlikud ja lustakad, meie punakuued on käinud paljudel jõuluvanade maailma meistrivõistlustel ja kongressidel Rootsis, Norras ja Taanis.

Mitmelgi taadil ripuvad kaelas hõbe- ja kuldmedalid omavahelistest jõukatsumistest nii suvel kui talvel. Kindlalt on teada, et vanale Võrumaale tulevad jõulutaadid Ärni, Eedu, Eedy, Uno, Äffy, Juhan, Julius, Andu, Tõrs, Vidi, Ants, Jansa, Umbleja, Aadu, Juss koos oma memmede ja päkapikkudega. Põder Ruudigi lubas kohale kapata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles