Pildid! Madis Jürgeni kirjutatud raamatu «Rindeoperaator Ivar Heinmaa» esitlus Apollos

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 20. novembril toimus Solarise Apollos MADIS JÜRGENI kirjutatud raamatu “RINDEOPERAATOR IVAR HEINMAA” esitlus.

Raamatuseitlusel rääkisid Madis ja Ivar oma värskelt ilmunud põnevast teosest, mis annab köitva ja väga värvika ülevaate rindeoperaatori ebatavalisest elust.

Foto: Viktor Burkivski

“Kus põrgus sa jälle käisid!?” uurib kirjanik Madis Jürgen ebatavalise ja lausa äärmusliku elu ja tööga rindeoperaator Ivar Heinmaa käest.

“Ivar on superman, siin pole kahtlustki. Ta naudib olukordi, kui kuulid vihisevad. Aga olgem ausad: naine, kes selle mehega koos elab ja lapsi kasvatab ja tööl käib ja kodus maja renoveerib, pole sugugi väiksem kangelane,” sõnab kirjanik Madis Jürgen raamatu peakangelase kohta, kelle elu ja karmi tööd teos portreteerib.

“Madis tõi välja minu inimliku poole – muidu oleks kõik see, mida ma oma töös näen, üks lõputu õudus, tapmine ja inimlik tragöödia, aga ta oskas väga hästi ka igapäevaelu sisse põimida,” tunnustab Ivar Heinmaa autorit.

“Meil oli Madisega jube hea klapp: kohtusime kuskil kohvikus, Madis pani diktofoni tööle ja mina hakkasin niiöelda “köhima”. Muidugi on ta ka väga hea kuulaja, mis muudab selle kõik ladusaks ja nauditavaks,” kirjeldab Heinmaa raamatu valimise tööprotsessi.

Foto: Viktor Burkivski

“Milles on Ivari tugevus, et ta neid sõdupidi käies ja õudusi nähes on suutnud mõistuse säilitada ja pole ära kukkunud nagu mõni ta kolleeg: Ivar on nii palju tark, et ta ei võta muret südamesse. Ta teab, et tema filmilugu aitab õnnetut Sierra Leone kutti rohkem, kui see, et ta selle kutiga savionni taga koos nutab. Ta säilitab distantsi. Teine relv on Ivaril veel – nali. Must huumor on sellistel olukordades eluliselt vajalik,” jutustab Madis Jürgen maailmatasemel rindeoperaatorist.

“Portreeraamatute haltuurakuhilas on raamat Ivarist kahtlemata silmapaistev positiivne erand, mida kõigil lugeda soovitan. Raamat jutustab Ivari lugu erinevates pingekolletes kogetust inimlikult ja lihtsalt, vaheldumisi tema enese eluteega,” soovitab raamatut ajakirjanik Toomas Kümmel.

Foto: Viktor Burkivski

Ivar Heinmaa on hinnatud ajakirjanik ja rindeoperaator, kes on juba üle kahe dekaadi olnud YLE korrespondent.

Ta on töötanud ligi sajas riigis, et vahendada maailmale seda, mille poole tavakodanik ei tihka tihtipeale pilkugi pöörata. Režissöörina on Ivar Heinmaa teinud kaks dokumentaalfilmi: “Afganistani armid” (2005) ja “Tšernobõli samuraid” (2012). Hiljuti pälvis tema filmitud YLE dokumentaalfilm “Süüria sõja pale” Euroopa mainekaimal meediafestivalil Prix Europa aasta parima dokumentaalfilmi tiitli.

Vaata pildigaleriid ja videot raamatuesitluselt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles