Pildid ja videod: Prantsusmaal ja Jaapanis avati noored Beaujolais veinid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii Prantsusmaal kui  Jaapanis avati Beaujolais veinipiirkonna selle aasta saagist villitud uued noored  veinid.

Prantslased nautisid veini tavapärasel viisil, kuid Jaapanis hüpati spaasse, edastab Reuters.

Esimesed Beaujolais Noveau veinid jõudsid müüki eile. 60 aasta pikkuse traditsiooni kohaselt tulevad Beaujolais piirkonna uue saagi venid müüki novembri kolmandal neljapäeval.

Prantsusmaal täituvad siis baarid ja restoranid uut värsket veini maitsvatest inimestest. Tegemist on veiniga, mille valmistamiseks kasutatud viinamarjad korjati vaid paar kuud tagasi.

Pealinnas Pariisis on Beaujolais Noveau veinide populaarne maitsmiskoht Le Bistrot restoran.

«Tegemist on traditsiooniga. Varasematel aastatel on kohal olnud rohkem inimesi, nüüd vähem. Beaujolais veini tuleb maitsta traditsioonilises ümbruses puna-valge ruudulise laudlinaga laua taga, laual on vorstid ja teised suupisted. Juurde akordionimuusika. Prantslased ei ole unustanud oma traditsioone,» sõnas restorani omanik Amaury Drain.

Prantsusmaa veinid, sealhulgas Beaujolais Noveau on populaarsed ka Jaapanis.

Jaapanlased tähistasid «noort» veini spaas. Kanagawa prefektuuris Hakones asuv spaa korraldas veinis suplemise kui ka maitsmise ürituse.

Jaapanis oli kohal Beaujolais venipiirkonna  iluduskuninganna Marie Reintz, kes pakkus jaapanlastele veini.

Hakone spaa pakub venikümblust kuni novembri lõpuni.

Beaujolais Nouveau valmistatakse macération carbonique (matseratsioon süsihappega) tehnika abil, mille puhul viinmarjad pannakse käärima kobaratena. Marjad pannakse tsemendist või roostevabast terasest anumatesse käärima. Kobarate raskuse tõttu hakkab marjadest mahla eralduma. Leotamise käigus mahla osa kasvab. Tõrres on lõpuks kolm kihti, põhjas kääriv marjamahl, millest eraldub süsihappegaasi, keskel on marjakobarad omas mahlas, marjakestadest eralduvad antotsüaanid ning pealmine kiht on kergemad poollagunenud marjakobarad, mis on süsihappest küllastunud mahlas.

Beaujolais Nouveau saab oma maitse ja omadused 4 – 10 päeva jooksul toimuva leotus- käärimisprotsessis ehk matseratsioonis. Lõppsaaduseks on puuviljane vein.

Beaujolais Nouveau ajalugu ulatub tagasi 20. sajandi keskpaiku, mil noor vein, mille käärimine ei olnud veel lõppenud, saadeti müügile Lyoni. Vaatides olnud vein lasti savikannudesse, niinimetatud kuulsatesse Beaujolais` kannudesse, mida siis müüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles