Teadlased lükkasid kolm dieedimüüti ümber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dieedimüüdid lükati ümber
Dieedimüüdid lükati ümber Foto: SCANPIX

Väljaanne Women`s Health kirjutab, et mitte kõik dieedid ei anna soovitud tulemusi ning teadlaste viimasel ajal tehtud uuringud lükkasid kolm dieedimüüti ümber.

Esimene müüt: väiksema taldriku tõttu süüakse vähem ja kergemaid roogi – uuring näitas, et see ei pruugi paika pidada. Tehti katse 85 inimesega, kellel anti võimalus süüa Rootsi lauas nii palju kui nad soovisid. Ilmnes, et väikese taldriku kasutajad tarbisid suurema kalorsusega roogi kui suurt taldrikut eelistanud. Suure taldriku võtnud eelistasid enam enam puu- ja juurvilju.

Teadlaste sõnul ei pea seega paika teooria, et mida suurem taldrik, seda enam sellele tõstetakse suure kalorsusega roogi. See peab paika vaid siis kui on tegemist kausikujulise taldrikuga ning kui süüakse kas televiisorit vaadates või internetis surfates.

Teine müüt: deeti pidades tuleb iga päev end kaaluda – Suurbritannias tehtud uuring näitas, et need, kes kaalusid end iga päev ei kaotanud liigset kehakaalu kiiremini kui need, kes end harvemini kaalusid.

Kaalulangetuseksperdid soovitavad dieedipidajatel end kaaluda üks kord nädalas, mis on piisav nägemaks, kas liigutakse soovitud kalau suunas.

Kolmas muut: kehakaalu langetamisel peaks tarbima minimaalselt süsivesikuid- Hispaania teadlaste uuringus jälgiti rohkem kui 9000 inimese toitumisharjumusi ja kehakaalu viie aasta jooksul. Ei leitud seost, et süsivesikuterikkaid toite nagu näiteks leib söönutel oleks probleeme olnud kaalu langetamise ja hoidmisega. Ilmnes, et täisteraleiva sööjate kehakaal püsis üsna stabiilsena võrreldes nendega, kes seda regulaarselt ei söönud. Neil täheldati kehakaalutõusu.

Saia söömist seevastu saab otseselt seostada kehakaalu kasvuga ning ülekaalulisusega. Selle põhjuseks on selles sisladuv nisujahu ning vähem kiudaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles