Mida silmade värv võib tervise kohta paljastada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmavärv võib inimese kohta nii mõndagi paljastada
Silmavärv võib inimese kohta nii mõndagi paljastada Foto: SCANPIX

Silmi peetakse hinge peegliks.Väljaanne Medical Daily kirjutab, et silmade värv võib paljastada nii mõndagi tervisliku seisundi kohta.

Silmade värvi määravad ära geenid ning geenid mõjutavad mitmeid kehafunktsioone, näiteks seda kui tundlik ollakse valu suhtes.

Valutundlikkus – USA Pittsburghi ülikoolis tehtud uuringu kohaselt tunnevad siniste ja roheliste silmadega naised sünnitamisel vähem valu kui pruunide silmadega naised. Heledamat värvi silmadega naiste seas esines vähem ka sünnitusjärgset depressiooni ja muid negatiivseid tundeid.

Geneetik Inna Belfari sõnul mõjutavad valutundikkust ka sugu, vanus ja juuste värv. Varasemates uuringutes märgati ka seda, et punaste juustega inimesed on väga valutundlikud. Silmade värv paljastab ka selle, kuidas talutakse alkoholi. Heledamat värvi silmadega inimeste seas on alkoholiga liialdajaid rohkem, kuna nende organism talub suuremaid alkoholikoguseid kui pruunide silmadega inimeste organism.

Sõbralikkus ja konkureerimine – paar aastat tagasi Austraalias tehtud uuring näitas, et siniste silmadega inimesed on konkureerivamad kui pruunide silmadega inimesed. Pruunide silmade omanikke peetakse rahulikuks ja isegi mugavaks. Üle 300 inimesega tehtud uuring näitas, et kõige võistluslikumaks ja konkureerivamaks osutusid sinisilmsed põhjaeurooplased.

Usaldusväärsus – pruunide silmadega inimesi peetakse usaldusväärsemaks kui sinist värvi silmadega inimesi. Uuringus võrreldi 40 mehe ja naise nägusid ning nendest tehtud modifikatsioone. Pilte näidati vabatahtlikele katsealustele ning küsiti, kui usaldusväärsed on piltidel kujutatud isikud. Ilmnes, et pruunide silmadega inimesi peeti kõige usaldusväärsemateks. Uurijate arvates ei ole selle põhjuseks mitte silmade värv, vaid eelkõige näojooned.

Haigused – osade uurimuste kohaslet näitab silmade värv ära võimalikud haigused nagu näiteks diabeedi, melanoomid ja vitiliigo ehk laikpigmendituse.

USA Colorado ülikooli uuringu kohaslet tabab vitiliigo enam pruunide silmadega inimesi tõenäolisemalt kui siniste ja hallide silmadega inimesi.

Samas aga on siniste ja roheliste silmadega inimestel suurem oht haigestuda melanoomi, kuna neil on vähem päikese eest kaitsvat pigmenti. Melanoom võib neil tekkida ka silmades.

Diabeet aga võib silmade värvi tumedamaks muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles