Dave Benton: olin 24 aastat abielus ainult laste pärast.

Elu24.ee muusikatoimkond
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dave Benton käis Kuma raadios. Dave`i küsitlesid saatejuhid Monika Kuzmina ja Mati Palmet.
Dave Benton käis Kuma raadios. Dave`i küsitlesid saatejuhid Monika Kuzmina ja Mati Palmet. Foto: Kuma raadio

Selle nädala heade uudiste saade on eriline selle poolest, et jutuajamistes kõlab kõrvuti eesti keelega ka hispaania keel, sest just selles keeles vestlevad omavahel portaali GoodNews võluv reporter Monika Kuzmina ja eestlastele armsaks saanud laulja Dave Benton. Monika roll ongi suuresti olla tõlk, sest tema suus kõlab võõras keel sama tuttavalt, kui igapäevastes seebikates.

Foto: Kuma raadio

Saatejuht Mati Palmeti esimene küsimus paneb tema enda hinnangul proovile külalise matemaatilised võimed: «Mitu korda on sinult küsitud, et kas Eestimaal külm pole?» Dave Bentoni vastuseks on, et lausa iga päev ning laulja lisab, et saabunud külmakraadid üllatavad teda endiselt igal aastal.

Mati järgmine küsimus on loogiline: «Mis siis hoiab Arubalt pärit inimest siin, kui eestlased samas unistavad, et neil oleks raha ja võimalus troopikasaarel elada? Dave`il need võimalused on, miks ta siis kodumaal ei ela?»

Laulja kostab seepeale, et ta mõtleb kodumaast lausa iga päev ja küsimus polegi selles, et ta ei tahaks sinna tagasi. «Ma tunnen sügavalt, et sinu maa on see, kus sa oled õnnelik ja kus oled saavutanud selle, mida tahtsid!»

Foto: Kuma raadio

Nüüd järgneb saatejuhi filosoofiline mõtisklus koos küsimusega: «Me unistasime 50 aastat vabadusest, uskudes, et õnn on vabaduses. Nüüd oleme 20 aastat vabad, aga me pole ikka õnnelikud. Miks me seda pole?»

«Vabadus ei sõltu riigist, kohast, kus oled, vaid endast. Ma olen Eestis totaalselt vaba sellepärast, sest teen siin oma otsuseid, mõtlen ja ütlen, mida soovin!» selgitab Dave.

Kui Mati uurib, milliseid tõkkeid pidi Dave ületama, et ennast vabana tunda, saab ta vastuseks, et neid oli vähe: ta sündis vabal maal, tema vanemad andsid lastele kõik, mida suutsid, sealhulgas teadmise, et nad võivad elus teha kõike, mis teeb neid õnnelikuks.

Järgmine saatejuhi küsimus on üsnagi tõsine ja õpetlik, kui ta küsib tuntud lauljalt, kas tal on tulnud teha midagi, mida ei tahtnud, kuid seda tuli vajaduse tõttu teha. Dave Bentonil oli selleks 24 aastat abielu ainult laste pärast.

«Kas see oli nii pikka kannatamist väärt?» uurib Mati ja saab kindla eitava vastuse. «Ei soovita seda kellelegi, sest lapsed kasvavad ja saavad varsti aru, mis tegelikult toimub,» seletab Dave lahti. Edasi selgub, et oma lastele on ta vabadustunde ja selle olemuse suutnud edasi anda.

Laulja meenutab, kuidas viie aasta eest käisid tal külas poeg ja tütar esimesest abielust ja õhtuhämaruses aias pikutades tabas tema poeg ära, et hetkel toimuv on just see, mida isa on alati soovinud - see on tahe olla õnnelik ja vaba.

Edasi läheb jutt muusikale ja saatejuht üllatab muusikut ootamatu küsimusega. Nimelt väidetavat, et parimad laulud tulevad kannatustest ning rõõmust loodud palad on igavad.

Kust siis tuleb sellise õnnest kiirgava laulukirjutaja looming nagu seda on Dave Bentonil ja kas pole ta selleks liiga õnnelik?

«Liiga õnnelik ei saagi elus olla, ikka tuleb asju, mis teevad haiget, aga samas juhtub teisi asju, mis aitavad raskustest üle saada,» selgitab Dave Benton.

Mati asub arutlema selle üle, et meie kujutlus traditsioonilisest Kariibi saarte muusikast on sootuks teine, kui see muusika, mida teeb Dave siin Eestimaal. Ta tahab teada, miks sobitub muusiku looming hästi meie muusikaõhustikus ja kas selline mõjutus on tulnud teadliku valikuna siin elades?

Laulja selgitab, et Aruba on Hollandi saar, kuhu on tulnud muusikaenergia kogu maailmast, nii teistelt Kariibi mere saartelt, Ühendriikidest, Ladina-Ameerikast kui ka Euroopast. See lubab ennast hästi tunda igas muusikakeskkonnas. Tema tegelik ja päris lemmik on tegelikult Ameerika kantrimuusika.

«Miks siis oled siin hallis ülikonnas ja mitte teksades ning laiaäärse kaabuga?» uurib Mati ja saab vastuseks rõõmsa: «Ma pole kauboi!»

Kuivõrd varem on jutuks tulnud, et vihastudes võtab Dave vodkaklaasi, siis küsib saatejuht, et kas meeleoluregulaatorid ja muusika käivad kokku. Laulja selgitab, et vodkajutt oli pigem huumoriga võetav ja mõnuained muusikaga kokku ei sobi. «Mõlemad töötavad sinu emotsioonidega - üks teeb haiget, teine ei tee,» on Dave arvamus.

Nüüd tahab edukalt tõlgirolliga hakkama saanud Monika teada, milline oleks laulja pakkumine portaali GoodNews algatatud ilusa jõulukingiidee kogumisse. «Kui oled võimeline oma kätega midagi tegema ja paned sellesse oma hinge, siis tähendab selline enda valmistatud kingitus saajale palju enam kui nutitelefon või läptop!» arvab Dave.

Saatejuht küsib veel üle, kas muusik on kellelegi ka laulu kinkinud. Dave ütleb, et eelmisel aastal pühendas ta ühe jõululaulu abikaasale. «Jõululaulud on kogu maailmas olnud ühesugused, tahtsin ühe teha teistmoodi, oma abikaasale mõeldes!»

Edasi liigub jutt ühes Kuma raadio heade uudiste saates kõlanud Dave Bentoni laulule, milleks oli «Suveöö» hispaania keeles. Laulja meenutab 17 aasta tagust aega, mil ta Eetisse saabudes kuulis kohe kahte eestikeelset laulu, milleks olid «Suveöö» ja «Kui on meri hülgehall». Dave küsis kaasalt, kes «Suveöö» kirjutas ning sai vastuseks, et Arne Oit. «Sellest ajast on see laul mu peas helisenud!» räägib mees. Edasi tuli mõte teha laulule ka hispaania keeles sõnad, aga kindlasti nii, et need kõlaksid ka selles keeles sama hästi kui eesti keeles ja tekitaksid samad tunded. Vastukajad on näidanud, et kaugelt saarelt pärit muusikul see ka õnnestus.

Monika tahab veel teada, mida teeb Dave Benton siis, kui ta on tõeliselt õnnelik ja saab vastuseks, et seda tundes teeb muusik endale ja lähedastele ühe tõelise pidupäeva.

Saade lõpeb armastatud muusiku eestikeelse lauluga «Kui jaamast lahkub rong» ja see lugu tekitab veel ühe keskustelu. Nimelt märkas Dave, et selle loo ajal paljud inimesed publiku hulgast pühkisid silmi ja ta uuris, mis neid nii liigutab. Talle selgitati, et jaamast lahkuvatel rongidel on eestlaste jaoks kurb tähendus. Saatejuht Mati lisab, et ka Kuma raadios on see pala üks enamküsitavaid soovilugusid.

Foto: Kuma raadio

Head uudised Dave Bentoniga kõlasid Kuma raadio eetris neljapäeval 11:25 ja kordusena kõlab pühapäeval kell 15:00. Armastatud laulja ja portaal GoodNews on alati valmis viima teid heatujulisse ja jõuluhõngulisse heade mõtete maailma.

Olge heade uudiste lainel Kuma raadio eetris ja arvutiekraanil!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles