Mis valiti Taani rahvustoiduks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanis valiti rahvustoiduks sealiha keedukartulite ja petersellikastmega
Taanis valiti rahvustoiduks sealiha keedukartulite ja petersellikastmega Foto: Wikipedia.org

Taanlased valisid rahvustoidu, milleks on sealiha keedukartulite ja petersellikastmega.

Taani toidu- ja põllumajandusminister Dan Jørgensen kuulutas rahvustoidu valimise välja septembris ning esitati 24 kandidaattoitu, edastab The Local.

Kõige enam hääli ehk 28 000 kogus roog « stegt flæsk med persillesovs og kartofler» (sealiha petersellikastme ja kartulitega). See oli 44 protsenti häältest.

Hääletusel anti erinevatele roogadele kokku 63 000 häält.

 «Taani rahvusroaks valitud toit näitab, et taanlased eelistavad kodumaist toitu. See on tavapärane roog nii kodudes kui tööpaikades,» teatas Jørgensen.

Teiseks paigutus Taanis populaarne erineva kattega võileib smørrebrød, saades 17 041 häält.

Jørgenseni sõnul peaks taanlased varasemast rohkem pöörama tähelepanu tervislikule ning Taanis kasvatatavale toidule.

«Taani ja teiste põhjamaade kööki tuntakse nüüdseks kogu maailmas. Kuid omas koduses köögis oleme me selle ära unustanud. Rahvusroa valimine aitas seda meelde tuletada,» teatas minister.

Taani rahvusroa retsept:

600 grammi sea kõhuliha, üks kilogramm kartuleid, 30 grammi võid, kolm supilusikatäit jahu, viis detsiliitrit piima, kaks peotäit hakitud peterselli, soola ja pipart.

Kartulid keeta soolaga maitsetatud vees 15 – 20 minutit. Viie millimeetri paksused sealihatükid maitsetsada soola ja pipraga, siis praadida neid paar minutit keskmisel kuumusel, siis vähendada kuumust kuni liha on küpsenud krõbedaks. Liha tõsta paberile, et liigne rasv välja nõrguks ning panna seni aju sooja kuni valmistatakse petersellikastet.

Petersellikastme puhul sulatad potis või, kui see on sulanud lisada jahu ning segada seni kuni või ja jahu on ühtlane mass. Samas jälgida, et see segu ei kõrbeks. Lisada tilk piima ja segada ning lasta segul minna peaaegu keemispunktini. Siis lisada veel paaril korral piima ning kogu aeg segada saades lõpuks pehme mass. Lisada petersell, sool ja pipar.

Toidu ettevalmistamise aeg 15 minutit ning tegemise aeg 30 minutit. Retseptis mainitud kogustest saab söögi neljale inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles