Jooga aitab psüühiliste probleemide korral

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooga harrastajad
Jooga harrastajad Foto: SCANPIX

Asjatundjate sõnul teeb jooga head kehale, kuid samas ka vaimule.

USA Duke´i ülikoolis tehtud uuring näitas, et tänapäeval väga populaarne jooga on kultuurifenomen, kuid samas ka teraapia, edastab Time.

Teadlasi huvitas, kas ja kuidas jooga aitab psüühiliste häirete ja suuremate vaimsete probleemide korral.

Duke´i ülikooli uurijad vaatasid läbi  rohkem kui 100 jooga ja vaimse tervise seoste uuringut.

«Enamik inimesi teab, et jooga rahustab nii keha kui vaimu. Harrastajad tunnevad end pärast joogat rahulikumana. Jooga mõjul muutub meel rahulikumaks, teravamaks ning sundmõtted kaovad. Meid huvitas eelkõige, kas jooga aitab ka raskete vaimsete probleemide korral,» teatas psühhiaater Murali Doraiswamy.

Uuring näitas, et jooga mõjub hästi kerge depressiooni ja magamisprobleemide korral. Samuti leevendab jooga psühhiaatrilisi haigusi nagu skisofreenia ning hüperaktiivsuse ja tähelepanu häire.

Teadlased keskendusid oma uuringus 16 varasemale uuringule, milles toodi esile jooga positiivsed mõjud depressiooni, skisofreenia, hüperaktiivsuse, magamis- ja söömishäirete korral.

Leiti, et jooga aitas kõiki neid leevendada, välja arvatud söömishäiret.

Osas varasemates uuringutes leiti, et jooga mõjutab kehakeemiat samal viisil nagu antidepressandid ja psühhoteraapia.

Teadlaste sõnul mõjutab jooga ajukemikaale neurotransmittereid nagu näiteks head tuju tekitavat serotoniini, kahandab organismis toimuvaid oksüdatsiooniprotsesse ning tasakaalustab lipiidide taset.

Jooga kasutamine vaimsete probleemide korral ei ole uudne.

Pärast teist maailmasõda hakkas jooga läänemaailmas aina enam populaarsust koguma ning selle abil raviti sõjaveterane, kellel oli nii füüsilisi kui psüühilisi probleeme.

Töötati välja ka sõjaväelastele sobivad joogatehnikad. USA ja mitmete Euroopa riikide armees on jooga osa kehalisest treeningust.

Uurijate sõnul peaks vaimsete probleemide ja haigustega tegelevad arstid rohkem pöörama tähelepanu jooga võimalustele ning seda oma patsientidele soovitama.

«Inimesed on harjunud suures koguses tablette neelama. Pigem tasuks proovida alternatiivteraapiaid, kaasa arvatud joogat,» tõdeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles