Kui sageli jõuavad asteroidid ja meteoriidid Maa atmosfääri?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus asteroidist
Kunstniku nägemus asteroidist Foto: SCANPIX

Väljaanne Huffington Post avaldas USA kosmoseagentuuri NASA Maa lähedaste objektide programmi uue kaardi, millel on näha väikeste asteroidide ja meteoriitide Maa atmosfääri jõudmist ajavahemikul 1994 – 2013.

Kaardilt paljastub, et suurt kahju mittetekitanud kosmilised objektid jõudsid Maa atmosfääri vähemalt 556 korral ehk üsna sageli.

Enamik asteroide ja neist tekkinud meteoriite põleb Maa atmosfääri jõudes ära ning on seega on atmosfäär nagu elu kaitsekiht.

NASA Maa lähedaste objektide programmi juht Lindley Johnson tõstis esile Venemaa Tšeljabinski meteoriiti. See pärines asteroidist, mille diameeter oli 17 – 20 meetrit.

Venemaal Tšeljabisnkis leidis meteoriidijuhtum aset 15. veebruaril 2013.

Tšeljabinski meteoriit tekitas lööklaine, mille tõttu sai üle 1000 inimese vigastada ning paljude ehitiste aknaklaasid purunesid.

«Asteroidi  langemine Maale on äärmiselt harv nähtus. Kui nii juhtuks, siis oleks sel katastroofilised tagajärjed. Enam on neid juhtumeid, mil nähakse meteoriite, mille jäänuseid on võimalik leida ja uurida. Astronoomid on pidevalt valvel, jälgides, kuhu ja kuidas Maa lähedased kosmilised objektid liiguvad ning kas nad võivad kahju tekitada,» selgitas astronoom Amy Mainzer.

Uuringud on näidanud, et üle 90 protsendi Maa lähedasi asteroide on oma diameetrilt üle ühe kilomeetri. Vaid paar protsenti neist jõuab Maa atmosfääri ja laguneb seal.

NASAl on plaanis võtta kasutusele uus kosmoseteleskoop NEOCam, mis märgatavalt avardab uurijate võimalusi teha varasemast paremini kindlaks ohtlikke asteroide ja muid kosmilisi objekte.

Teadlaste sõnul tabab suur asteroid Maad iga 5000 aasta tagant. Tegemist võib olla kuni jalgpalliväljaku suuruse objektiga.

Iga paari miljoni aasta tagant aga tekitab suur kosmiline objekt Maal globaalse katastroofi.

USAs Arizonas on meteoriidikraater, mis tekkis umbes 50 000 aastat tagasi. Selle tekitas 50-meetrina asteroid, mis langes maale tänapäeva Winslow lähedal.

65 miljonit aastat tagasi aset leidnud katastroof pühkis Maalt mitmed loomaliigid, kaasa arvatud hiidsisalikud. Selle põhjustas kümnekilomeetrine asteroid, mis langes tänapäeva Yukatani poolsaarele.

Kaarti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles