Mida Eesti mees vajab, et õnnelik olla?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees 3D-prillidega.
Mees 3D-prillidega. Foto: Margus Ansu

Nii mõnigi kord, kui naised omavahel meestega seotud probleeme arutavad, võib kuulda seesuguseid arvamusi: «Ah, tead, mehed ongi sellised,» või: «Tead ju küll, millised mehed on,» või öeldakse lihtsalt: «Mehed!» ja kõik noogutavad või naeravad. Selliste ja teiste labasuste kaudu üritatakse enda stressi ja ängi vähendada. Paraku kinnistab vaid selline suhtumine meestes arvamust, et naise juuresolekul pole neil turvaline siiralt endaks jääda, hoiatab Psychology Today.

Ei maksa alahinnata üha rohkemate uuringute tulemusi, mis näitavad, et mehed ja naised pole tegelikult sugugi nii erinevad, kui me oleme harjunud mõtlema. Meil on peaaegu identne ajustruktuur, sarnane vajadus läheduse ja tunnustuse järele ning üldiselt on meil elus samad ootused. Erinevused ilmnevad üksikasjades ja kuigi need on olulised, ei tohiks neid kasutada üksteise vastu.

Juba poisieas õpib mees käituma teatud kultuurinormide järgi ja talle sisendatakse, mida peetakse ühiskonnas mehelikuks. Sinna alla kuuluvad ka näiteks see, et mees peab oskama oma tundeid vaos hoida, ta peab iga hinna eest üritama teisi võita ja ta ei tohi oma haavatavust välja näidata. Neid, kes nii ei käitu, mõistetakse hukka ja sageli peetakse neid mingil moel «naiselikuks».

Meest või poissi, kes julgeb oma tundeid välja näidata, kostitatakse solvangutega nagu «plika», «eit», «memmekas» vms, mis on solvav nii naiste kui meeste suhtes. Uuringud on samuti tõestanud, et mehed, kes tunnevad, et peavad soorollidest jäigalt kinni pidama, suruvad suurema tõenäosusega oma tundeid alla, et mitte näida haavatavad. Paraku on just neid tundeid vaja, et oma partneriga emotsionaalselt lähedaseks saada.

Sageli soodustavad seda ka naised ise, kes nii mehi endast eemale tõukavad. Palju tõhusam oleks ühiskondlike normide ignoreerimine, milleks võib abi olla alljärgnevatest punktidest.

  1. Mees tõesti tahab, et ta meeldiks sulle ja et sa armastaksid teda tema enda pärast, mitte selle pärast, mida ta sinu heaks teha võib.

Mehele surutakse peale teadmist, et tema väärtus seisneb selles, kuidas ta end esitleb – kuidas ta käitub, võimutseb, juhib, võidab, saavutab. Sest kui ta hakkama ei saa, peetakse teda äbarikuks. Ära lase sel pealiskaudsusel end eksitada, isegi kui mees ise sellest kramplikult kinni hoiab. Tegelikult on mehes peidus laps, kes vajab tingimusteta armastust, täpselt nagu sinagi. Mees tahab samuti enda kõrvale kedagi, kes aktsepteerib teda ka siis, kui ta ei võida või kui tal ei lähe parasjagu kõige paremini. Võib-olla ta ei oska sulle seda ise öelda ja võimalik, et sa isegi ei tea nendest kordadest, kui ta end «ebapiisavana» tunneb. Erinevalt naistest on meestel enamasti oma «nõrkadest» tunnetest raskem rääkida. Kui pead seda meeles, võid hakata oma mehe juures märkama teisi olulisi asju. Kui vaimukas ta on? Kui tore on tema koos aega veeta? Kuidas sulle meeldib temaga oma päevast rääkida? Vaata üldisemalt tema olemust, mitte ainult tema võimekust.

  1. Ta tahab, et sa meeldiksid endale.

Kui kasutad meest selleks, et end paremini tunda, ei ole see kunagi piisav ja sa jääd pidevalt uut annust ootama. Mees kogeb seda kui sõltuvust ja see võib mõjuda talle koormavalt, sest ta ei saa olla tema ise. Lisaks on tihti seos selle vahel, kui rahul on naine iseendaga ja kui kriitiline või kontrolliv on ta oma mehe suhtes. See tuleneb inimeste kombest näha teistes neid omadusi, mida nad näevad endas. Teisisõnu, kui sa pole endaga rahul, võid olla oma mehe suhtes liiga nõudlik. Rusikareegli järgi peaks tagasiside partnerile olema 75 protsendi ulatuses positiivne ja veerandi ulatuses negatiivne. Vastupidises olukorras tunneb mees, et naine aina näägutab ja viriseb ning ajapikku süveneb tunne, et ta «ei tee kunagi midagi õigesti». Selle tagajärjel tekib oht, et mees lülitab end olukorrast välja ja hakkab naist vältima.

  1. Ta tahab, et sa ei peaks teda suhtlemisvõimetuks.

Uudis: tuleb välja, et meestega täitsa saab rääkida. Väljendid nagu «Mehed on Marsilt» või «Mehed on neandertallased» soodustavad stereotüüpe, et mehed ei oska oma soovidest või tunnetest rääkida paremini kui neljanda klassi lapsed. Veel kinnistavad sellised kirjeldused ideed, et kui mees väljendabki oma tundlikumaid mõtteid või tundeid, siis peetakse teda pehmoks. Kui oled ise midagi säärast mehele öelnud, siis ole vakka ja anna oma mehele võimalus. Jah, naised väljendavad end rääkides enamasti vabamalt, paljastades kiiremini ja tabavamalt oma tundeid kui mehed. Aga mehed teavad, et nad mõtlevad ja tunnevad. Kui märkad, et mees tahab väljendada midagi haavatavat, siis häbistamise asemel võta teda tõsiselt ja esita talle lisaküsimusi. Hiljem kindlasti täna teda selle eest, et ta end sulle avas, sest seda suurema tõenäosusega räägib ta edaspidi rohkem ja sa näed, et meheliku välispinna all on mees, kes oskab oma tundeid sõnadesse panna nii nagu sinagi.

  1. Ta tahab olla lustlik.

Kõik naised on erinevad ja alati ei saa üldistada, aga suuremalt jaolt on naised head organiseerijad, rööprähklejad ja väga asjalikud. Selle asemel, et sa kogu aeg vaid plaanimajandusest kõneleksid, tahab mees, et ka sina end rohkem vabalt tunneksid, oleksid spontaanne ja vallatu, naudiksid koos temaga hetkes olemist. Täpselt nii nagu sinagi tunned hästi enda, tema ja teie suhte pärast, kui ta mõistab ja hindab sind. Mehe armastus sinu vastu võib süveneda, kui kaasad ta ilma tagamõtte ja kontrollivajaduseta. Nii tunneb ta end päris inimesena, keda sa näed ja kuuled, mitte malenupuna, keda kohustustelaual ühest kohast teise tõstetakse.

  1. Ta tahab, et sa teaksid, et ka poisid nutavad.

Sügaval sisimas on mehed väga haavatavad, täpselt samuti nagu naised. Ära karista teda ja ära pea seda tühiseks, kui näed, et ta on kurb. Las tal olla see hetk. Ta võib nutta. Ta võib ka mitte nutta. Kahtlemata eeldatakse, et mehed nutavad vähem kui naised, aga ka tema negatiivseid tundeid peab tunnistama ja märkama. Poisse ja mehi häbistatakse meil haavatavuse pärast nii tugevalt, et enamasti ei jäägi neil negatiivsete tunnete väljaelamiseks muud üle, kui olla vihane. Las tal olla see üks koht maailmas, kus teda ei hinnata ja kus ta saab olla tingimusteta vaba, siiras ja päris tema ise. Ära tee tema hirme või segadust maatasa, ole kaastundlik ja mõistev. Need on kaks väga olulist väärtust, millega paljud mehed puutuvad oma lapsepõlves ja hiljem täiskasvanuna liiga vähe kokku. 

Küsime nüüd ka sinult, mida Eesti mees vajab, et õnnelik olla?

Arvamusavaldajate vahel loosime välja Dove`i hooldustoodete komplekte. Meestele läheb loosi Dove Men+Care meestetoodete komplekt.

Foto: promo

Oma arvamus kirjuta meie kommentaariumisse, kuid saada see ka copy pastega meilile toimetus@elu24, kuhu lisa oma nimi ja kontaktandmed, märksõnaks MEES.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles