Alkohol kahjustab ajuosa, mis tegeleb enesekontrolliga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju
Aju Foto: SCANPIX

Harvardi ülikooli meditsiinikooli uurijate sõnul kahjustab alkohol seda osa ajust, mis tegeleb enesekontrolliga.

Just sel põhjusel on alkoholi küüsi langenud inimestel raske alkoholi liigjoomisest vabaneda, kuna enesekontroll on nõrgenenud, kirjutab Daily Mail.

Mida enam alkoholi tarbitakse, seda suurem võib ajuosa kahjustus olla.

Teadlased uurisid 31 endist alkohoolikut, kellel oli seljataga 25 aasta pikkune alkoholi liigtarbimine ning kes olid olnud viis aastat alkoholivabad ning 20 mitte alkoholitarbijat.

Ajuskaneeringud näitasid, et alkohoolikud kahjustavad eelkõige aju otsmikusagara valgeollust.

Otsmikusagar tegeleb selliste funktsioonidega nagu enesekontroll, planeerimine, otsustamine, loogiline mõtlemine, hinnangute andmine ja käitumine.

Valgeolluse kahjustada saamise tõttu võivad need funktsioonid häiritud olla ning oma käitumist ei suudeta enam täielikult kontrollida.

Isegi väikeses koguses alkoholi tarbimine mõjutab otsmikusagarat.

«Juba aastakümneid on teada, et alkohol mõjutab aju. Enne ajuskaneeringutehnoloogia loomist saadi alkoholist tingitud ajukahjustuste kohta andmeid vaid laipade lahkamisel,» sõnas ajuteadlane Catherine Brawn Fortier.

Ta lisas, et alkohol ei mõjuta ainult otsmikusagarat, vaid ka teisi ajuosi, muutes samas nii psühholoogilisi kui intellektuaalseid funktsioone.

Ajus leidub kahte ollust – hall- ja valgeollust. Hallollus koosneb rakkudest, mis tagavad aju funktsioneerimise, valgeollus aga on nende rakkude vaheliseks seoseks.

«Teame, et alkohol mõjutab nii hall- kui valgeollust. Suurim mõju on otsmikusagarale,» lisas uurija.

Teadlaste sõnul on viimasel aastakümnel hakanud ka naised aina enam alkoholi tarbima. Põhjuseks peetakse nii stressirohket elu kui ka alkoholi lihtsat kättesaadavust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles