Video: Austraalia filmitegija oli 60 päeva «peidetud» suhkru dieedil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Damon Gameau
Damon Gameau Foto: Wikipedia.org

Austraalia näitleja ja filmitegija Damon Gameau oli uue dokumentaalifilmi «That Sugar Film» jaoks sõna otseses mõttes katsejänes.

Ta tarbis 60 päeva järjest niinimetatud tervisetoite, milles oli küll vähe rasva, kuid samas väga palju suhkrut, edastab news.com.au.

Tulemus oli oodatust šokeerivam.

Varasemast väga hea tervise juures ja sportlikul mehel tekkisid mitmed tervisehädad, ta muutus tujukaks ning vahel tabas teda letargia.

Visiit arsti juurde kinnitas, et tal on tekkinud maksa rasvumine.

«Ma ei joonud mullijooke, ei söönud šokolaadi, jäätist ega kompvekke. Kogu suhkru sain niinimetatud tervisetoitudest nagu näiteks vähese rasvasisaldusega jogurt, müslibatoonid, hommikusöögihelbed, mahlad ja spordijoogid. Need on toiduained, mida vanemad sageli annavad oma lastele arvates, et need on tervislikud,» selgitas katsejänes.

Gameau sõnul näitas tema katse, et toitudes on väga suures koguse niiöelda peidetud suhkrut, mis mõjutab negatiivselt nii füüsilist kui vaimset tervist.

Mehe sõnul tarbis ta päevas umbes 40 teelusikatäiele vastava suhkrukoguse, mis on natuke enam kui tarbib teismeline keskmiselt. Toitumisspetsialistid soovitavad täiskasvanud meestel päevas tarbida üheksa teelusikatäit suhkrut ning naistel kuus teelusikatäit.

Austraallase piha ümbermõõt kasvas sellisel toitumisel kümme sentimeetrit. Arstide sõnul oli ta ülekaalulisuse tekke alguses. Samuti muutus ta vaimselt ebastabiilseks.

Hoolimata sellest, et ta sõi tervisetoite ning tarbis iga päeva sama kalorite koguse, jäi ta alati näljaseks.

Gameau sõi hommikusöögiks näiteks vähese rasvasisaldusega jogurtit, hommikusöögihelbeid ja jõu õunamahla. Selles sisaldus 20 teelusikatäit suhkrut.

«Me ei tee inimestele ettekirjutusi, kuidas nad peaksid toituma, lihtsalt hoiatame. Tegelikult on 80 protsendis töödeldud ja valmistoidus suures koguses suhkrut. Suhkrukogust tuleks vähendada,» leidis eksperimentaator.

Uus dokumentaalfilm «That Sugar Film» peaks Austraalia kinodesse jõudma järgmisel aastal.

Filmi eelreklaamis on näha ja kuulda selliseid staare nagu näitlejat ja sotsiaalblogijat Stephen Fryd ja tuntud telekokka Jamie Oliveri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles