Video: miks hülged püüavad pingviinidega paljuneda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hülged püüavad pingviinidega paljuneda
Hülged püüavad pingviinidega paljuneda Foto: probible.com

Lõuna-Aafrika Vabariigi Pretoria ülikooli loomauurijad panid tähele, et India ookeanis asuval Marioni saarel ahistavad hülged kuningpingviine (Aptenodytes patagonicus) seksuaalselt ning püüavad nendega paljuneda.

Uurijate sõnul teada vähemalt neli juhtumit, mil hülged on pingviinid maapinnale tõuganud ning nendega kopuleeruda püüdnud, edastab Daily Mail.

Pärast mitut katset on hülged pingviinid vabastanud. Ühel juhtumil sõi hüljes pärast kopuleerumiskatset pingviini ära.

Esimest korda pandi hüljeste kummalist paljunemiskäitumist tähele 2006. aastal. Nüüdne uuring kinnitas, et see on hüljeste seas levinud ning aina suurem arv hülgeid ahistab pingviine.

Uurijad jäädvustasid seksuaalse ahistamise juhtumid ning nende sõnul kestsid need kahest kuni kuue minutini. Hüljeste poolne ahistamiskäitumine oli korduv.

Uurijate arvates on tegemist õpitud käitumismustriga, mida hülged õpetavad ka oma järglastele.

Põhjus, miks hülged pingviine seksuaalselt ahistavad, ei ole veel selgunud.

Teadlased spekuleerisid, et tegemist võib olla noorte seksuaalselt kogenematute hüljestega või siis on see hüljeste poolne agressioon, millega pingviine tahetakse kõrvale tõrjuda.

Oletatakse ka , et osa isaseid hülgeid ei tunne oma emaseid liigikaaslasi ära ja pöörduvad siis pingviinide poole.

Kõik ahistajatest hülged olid isased, kuid pingviinide sugu ei ole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles