Kaamera jäädvustas Philae konarliku maandumise komeedile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosetta jäädvustused Philae maandumisest komeedile
Rosetta jäädvustused Philae maandumisest komeedile Foto: blogs.esa.int

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) edastas nüüd kõrgresolutsioonilised pildid, millel on näha sond Rosetta uurimisroboti Philae konarlik maandumine komeedile 67P/ Churyumov-Gerasimenko.

Rosetta lasi väikese 100-kilogrammise roboti  12. novembril komeedile ning samas jäädvustas laskumise ja maandumise, kirjutab BBC.

Rosetta oli siis komeedist 15 kilomeetri kõrgusel.

Piltidelt on näha poolt tundi Philae komeedile jõudmisest. Pärast esmast karmi pinnaga kokkupõrget liikus väike robot saabumispaigast üks kilomeeter edasi.

Philae patareid said tühjaks möödunud laupäeval ning side Maaga katkes.

Teadlased ei ole seni suutnud Philae praegust asukohta kindlaks teha.

ESA teadlased ei ole siiski kaotanud lootust kuulda karmi saatusega robotist veel. Loodetakse, et ta päikesepaneelid saavad päikeseenergiat ning robot ärkab ellu.

Ta täpse asukoha kindlaks tegemine aitab ennustada, kas seda võib juhtuda või mitte.

Philae jõudis enne tummaks jäämist saata Maale üsna palju infot komeet 67P kohta. Teadlaste sõnul täitis uurimisrobot oma ülesande 80 protsendi ulatuses.

Teadlased said tähtsad andmed kätte enne, kui robot lõplikult «talveunne» jäi.

Esmane uuring näitas, et komeedi jäise pinna all olev materjal on seniarvatust tugevam. Just selle karmi materjali tõttu oli Philae maandumine üsna hüplik.

Nelja kilomeetri laiusel komeedil 67P ei ole peaaegu üldse gravitatsiooni. Selle tõttu on Philael süsteemid, mille abil ta maandudes komeedile oleks pidanud kinnituma. Harpuunid ei töötanud ning jalgadel olevatest jääkruvidest suutsid kinnituda vaid kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles