Märt Avandi ja Ott Sepp õpetasid, kuidas tegelikult tuju rikkuda

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Avandi ja Ott Sepp õpetasid, kuidas kõige paremini tuju rikkuda
Märt Avandi ja Ott Sepp õpetasid, kuidas kõige paremini tuju rikkuda Foto: ETV

ETV tänavune vana-aastaõhtu programm üllatab uue saatega «Rahva Tujurikkuja». «Tujurikkuja» autorid Märt Avandi ja Ott Sepp seletasid «Ringvaates», mida see projekt endast kujutab ja jagasid praktilisi nippe, kuidas kõige paremini tuju rikkuda.

«Ringvaade»: Kas rahvas peaks kopeerima tujurikkuja nalju?

Avandi: Oleks kena, kui rahvas ei kopeeriks «Tujurikkuja» nalju. Kuigi selle nimi on «Rahva Tujurikkuja», ei pea me silmas seda, et see peaks kõik olema tujurikkujalik. Võib muidugi. Kui inimesed teevad sketše, kes jagavad meie sorti huumorit, siis palun väga, aga see ole kindlasti eeldus. Tehke ikka oma näo järgi.

Sepp: Kindlasti ei oota me seda, et võtate meie sketši ja teete selle ümber. Olge originaalsed ja mõelge teemade peale, mida me pole veel puudutanud ja mis teie arvates on oluline ning mõelge, kuidas neid teemasid saab käsitleda naljakalt. 

«Ringvaade»: Milline on kõige lollikindlam meetod nalja ülesehitamisel?

Sepp: Neid vorme on igasuguseid erinevaid. Sissejuhatus võiks olla minimaalne. Kohe võiks minna asjaks. Siis seda asja paar minutit ja siis puänt ja ongi ülesehitus.

Avandi: See on natuke paha küsimus. Jube keeruline on sellele vastata, sest neid variante on mustmiljon. Kui võtame näiteks, et kaks inimest räägivad omavahel ja on dialoog, mis juba hakkab ennast ammendama, siis kuidas tekitada pööret, et asi ei hakkaks venima? Kõige lihtlabasem moodus on tuua sisse kolma- [Sepp annab Avandile kõrvakiilu].

Sepp: Näiteks niimoodi. Jube igav oli, ma lõin, midagi juhtus. Konflikt!

Avandi: Jah, kohe on pööre ja vanaema ja ema naeravad.

Sepp: Vägivald, see on alati naljakas!

Avandi: Ühesõnaga, kui dialoog hakkab venima, siis lööge teineteist lihtsalt. Või - alternatiiviks on ka see, et toote sisse kolmanda tegelase. Aga Oti variant on kahtlemata tugevam.

Avandi: Kui sketš on valmis ja ta on viis või neli minutit pikk ja te näete ja saate aru, et see venib, aga jube kahju on millestki loobuda, siis see nn killing darling tuleb alati ära teha. Pigem lühem kui pikem.

«Ringvaade»: Kuidas ikkagi aru saada, et sketš venis?

Sepp: Kui olete sketši valmis teinud ja ise seda sada korda vaadanud ja mõelnud ning ei saa enam ise aru, mis on mis, siis näidake seda kellelegi sõbrale, tuttavale, vanaisale, emale. Vaadake, kuidas nemad reageerivad. Kui nemad ei naera, siis on ilmselgelt midagi valesti.

Avandi: Just, niimoodi tehkegi.

«Rahva Tujurikkuja» reeglid ja ankeedi leiad siit. Tähtaeg on 15. detsember kell 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles