Rootsis on Lucia päev populaarsust kaotamas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lucia päeva tähistamine
Lucia päeva tähistamine Foto: Wikpedia

Rootsis jätavad mitmed omavalitsused sel aastal ära Lucia päeva tähistamise, kuna ei ole leitud Lucia kandidaate.

Rootsi folklooriekspertide sõnul on Lucia päeva tähistamine hakanud populaarsust kaotama, edastab The Local.

Rootsis tähistatakse Lucia päeva 13. detsembril. Toimuvad rongkäigud ja ühislaulmised, mille eesotsas on valgesse riietatud tütarlaps, kes kannab peas küünlapärga. Lauldakse kiriklikke ja ilmalikke jõululaule.

Katoliku kirikus tuntakse Püha Luciat kui pimedate kaitsepühakut.

Nüüdisaja noored ei ole enam selle päeva tähistamisest huvitatud.

Rootsi raadio kultuuriuudised teatasid juba 2012. aastal, et umbes 30 protsenti omavalitsustest ei ole valinud Luciat ega tähista seda päeva. Lisati, et Lucia püha mitte tähistavate omavalitsuste arv võib kasvada.

Sel aastal jääb Lucia päeva tähistamine ära näiteks pealinna Stockholmi eeslinnas Lidingös, kuna Luciaks pakkus enda vaid üks tüdruk.

Lõuna-Rootsis Anebys ei suudetud aga selle püha tähistamiseks kokku saada seitset kooriliiget, kes oleksid rongkäigus laulnud.

Põhja-Rootsis Hudiksvallis leiti koorilauljad, kuid ei leitud Luciat. Veel põhjapool Njutångeris loobuti üldse selle päeva tähistamisest.

«Lucia päeva tähistamisel osalevad tavaliselt vabatahtlikud, kes on nõus asja korraldama. Enam ei ole huvilisi,» sõnas Göteborgi ülikooli etnoloog Mats Nilsson.

Ta lisas, et tänapäeval on noortel märgatavalt populaarsemaid üritusi nagu missivalimised ning moega seotu.

Södertörnsi ülikooli teadlane Agneta Lilja on samal seisukohal.

Rootsis on Lucia päeva tähistamisel pikaajalised traditsioonid. Tseremoonia hulka kuulub ka kuuma veini glöggi, Lucia saiakeste ja piparkookide pakkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles