Homme antakse pidulik avalöök Poola fookusega 18. PÖFFile

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFFi avamine neljapäeval, 15. novembril kinos Kosmos
PÖFFi avamine neljapäeval, 15. novembril kinos Kosmos Foto: Jelena Rudi

Poola fookusega 18. PÖFFi avab “Varssavi 44”, mille juhatavad sisse filmi Eestisse saabuvad režissöör Jan Komasa, näitleja Józef Pawłowski ning produtsent Jan Kwiencinski. Avafilmile eelneb Nordea Kontserdimajas pidulik avatseremoonia, mille käigus antakse üle ka näitleja Bruno Oýa nimeline preemia noorele Eesti näitlejale.

Poola näitleja Daniel Olbrychski initsiatiivil ja Poola kindlustusfirma PCU toetusel antakse avatseremoonial välja Eesti-Poola filminäitleja ja laulja Bruno Oýa fondi stipendium noorele Eesti näitlejale koduselt lävepakult rahvusvahelisele lavale ja linale jõudmise puhul. 1967. aastal pälvis Bruno Oýa talle rahvusvahelise tuntuse toonud rolli eest filmis “Keegi ei tahtnud surra” NSV Liidu riikliku preemia. Fond jääb tegutsema PÖFFi raames ning annab Bruno Oýa nimelise noore filminäitleja auhinda välja iga-aastaselt.

Avatseremoonial kuulutatakse välja ka konkursi “Minu Poola film” võitjad ning loetakse ette katkendeid saabunud töödest. Konkursi raames koguti kokku inimeste teksti või videosalvestise vormis meenutusi, mis kajastaksid vaatajate märkimisväärseid kohtumisi poola filmikunstiga.

Poola fookusega soovib PÖFF teha kummarduse omanäolise filmikultuuriga riigile Euroopas. Poola filmi tugevust sümboliseerib selle ajalooline järjepidevus, pikkade traditsioonidega tugev filmiharidus ning põlvkondade vaheline dialoog. Ühtekokku linastub festivalil 16 Poola filmi.

PÖFFi avatseremoonia lõpetab ka täna Tallinnas algava kahepäevase Euroopa Liidu Läänemere Strateegia kultuurikonverentsi „Õppides minevikust, vaadates tulevikku“. Konverentsil tutvustatakse Läänemere piirkonna kultuurikoostöö tulemuslikumaid ja mõjusamaid näiteid. Sündmuse eestvedajad on Poola kultuuri ja rahvusliku pärandi ministeerium ning Schleswig-Holsteini justiits-, kultuuri- ja Euroopa suhete ministeerium.

PÖFFi avatseremoonial ütlevad tervitussõnad Eesti Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves ja Poola Vabariigi Kultuuri- ja Rahvuspärandiminister professor Malgorzata Omilanowska. Lavastuse koreograafia on loonud Rene Köster ning muusika Sander Mölder. Meeleolu loovad videokunstnik VJ Emiko (Poola) ja tantsutrupp Twisted Dance Company. Õhtut juhib Mart Mikk.

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali alates 2014. aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka. Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15. Euroopa Liidu põhja- ja idaosa mõjukaim filmifestival toimub 14.-30. november. PÖFFi piletite eelmüük algas 07. novembril kõigis Piletilevi müügikohtades.

Piletid 18. PÖFFi punase vaiba ja avafilmiga avatseremooniale Nordea Kontserdimajas on müügil kõigis Piletilevi ja Ticketpro müügipunktides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles