Andres Anvelt: vägivalla märkamine on iga inimese kohus!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Äsja alanud teavituskampaania «Ava silmad» on suunatud eeskätt Eesti noorsoole, et tõsta teadlikkust naistevastase vägivalla olemusest, avaldumisvormidest, tagajärgedest ja abisaamisvõimalustest. 

Foto: Viktor Burkivski

Justiitsminister Andres Anvelti sõnul on vägivalla märkamine, sellest teavitamine ja ennetamine iga inimese kohus.

Foto: ERR

Sageli süüdistatakse ohvrit vägivalla provotseerimises või vales käitumises, mis annab vägivallatsejale justkui õiguse end füüsiliselt välja elada ja teda karistada.

Andres Anvelt: Ainult kümme protsenti inimestest teatab juhul, kui nad on perevägivalla ohvrid ja see on väga väike number. See toob kaasa selle, et seda näevad pealt lapsed ja lapsed viivad selle väär-kommunikatsioonivahendi endiga järgmisesse põlvkonda ning tulemus on see, et järgmises põlvkonnas see number suureneb.

Ei maksa unustada, et kui me võtame rasked kuriteod, näiteks tapmised ehk kõige raskemad kuriteod, siis nendest üle kolmandiku on seotud peredega. Ja see number kasvab. See tähendab, et kui tapmiste üldnumber väheneb aastast aastasse, siis perevägivalla osatähtsus suureneb nende hulgas.

Foto: Reporter.ee

Kuriteost tuleks teatada politseile. Seda tuleks teha iseenda pärast selleks, et juhtunust nii kehaliselt, kui vaimselt paraneda ning edaspidi tunda end turvaliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles