Naiste pärast võitlemine kahandab meeste eluiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste pärast võitlemine kahandab meeste eluiga
Naiste pärast võitlemine kahandab meeste eluiga Foto: SCANPIX

Meeste keskmine eluiga on lühem neis paikades, kus naisi on meestest märgatavalt vähem.

Kui mees elab suguküpseks saades keskkonnas, kus mehi on rohkem kui naisi, on ta eluiga keskmiselt kolm kuud lühem kui neil meestel, kes elavad alal, kus seis on võrdsem, kirjutab health24.com.

Varem on erinevate sugupoolte arvukuse ja eluaja pikkuse seost uuritud ainult loomadel.

Harvardi ülikooli teadlase Nicholas Christakise uuring on esimene, kus uuringuobjektideks olid inimesed.

Christiakis ja ta meeskond uurisid 1957. aastal Wisconsini ülikooli lõpetanuid ja nende käekäiku. Uurijad võtsid arvesse, kui palju oli lõpetanute seas mehi ja naisi ning võrdlesid seda eluea pikkusega.

Uuring näitas, et mehed, kelle kursusel oli rohkem mehi, oli eluiga lühem kui neil meestel, kelle kursusel oli mõlema sugupoole esindajaid enam-vähem võrdselt.

Uuringus ei keskendutud selle põhjuse väljaselgitamisele. Teadlased arvavad, et seda põhjustavad nii sotsiaalsed kui ka bioloogilised tegurid.

«Noored otsivad partnerit. Kui vastassoo esindajaid napib, siis tekib võistlus. Võistlus võib stressi tekitada ning stress on see, mis mitmeid haigusi esile kutsub ning võib ka enneaegselt hauda viia,» selgitas Christiakis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles