Londoni kuulus The Gherkin müüdi Brasiilia miljardärile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Gherkin
The Gherkin Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigi pealinna Londoni üks kuulsamaid ehitisi, The Gherkini (Kurk) nime kandev pilvelõhkuja müüdi Brasiilia miljardärile.

Joseph Safra ostis 180-meetrise torni rohkem kui 700 miljoni naela eest, edastab BBC.

The Gherkin asub aadressil 30 St. Mary Axe.

Kuulsa arhitekti Norman Fosteri loodud torn valmis 2004. aastal kindlustusfirma Swiss Re peakorterina.

Kindlustusfirma müüs ehitise 2006. aastal kinnisvarabuumi ajal 600 miljoni naela eest.

Selle ostnud Saksamaa IVG Immobilien ja Briti firma Evans Randall sattusid ostmiseks võetud 395 miljoni naela suuruse laenu tõttu raskustesse.

Seda hallanud firmad Savills ja Deloitte Real Estate panid ehitise selle aasta alguses müüki ning huvitatuid oli üle 200.

«Ehitis aadressil 30 St. Mary Axe asub suurepärases kohas ning sellest on kümne aastaga saanud Londoni üks sümbolitest. Loodame selle ehitise muuta nii omanike aktiivse tegevuse kui rentnike abil veelgi efektiivsemaks,» seisab Joseph Safra firma The Safra Group teates.

Swiss Re on jääb üheks suuremaks rentnikuks kasutades ehitises 50 000 ruutmeetrit. Teine suurrentnik on advokaadifirma Kirkland&Ellis.

The Gherkini ehitamine läks maksma 138 miljonit naela ning see püstitati kunagise Baltic Exchange ehitise asukohale, mis hävines 1992. aastal Iiri Vabariikliku Armee (IRA) pommirünnakus, mis tappis kolm inimest.

Disainis on maksimaalselt kasutatud ära päevavalgust ning ehitis kulutab umbes 50 protsenti vähem energiat kui ülejäänud samasuured ehitised.

The Safra Group tegeleb pangandusega Põhja-ja Lõuna-Ameerikas, Euroopas, Lähis-Idas ja Aasias.

75-aastase Joseph Safra varanduse suurus on umbes 15 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles