Teadlased avastasid inimlikku rumalust põhjustava viiruse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vetikaviirus mikroskoobi all vaadatuna
Vetikaviirus mikroskoobi all vaadatuna Foto: newsroom.unl.edu

Tihti küsitakse, et mis põhjustab inimlikku rumalust.

USA teadlased leidsid enda sõnul sellele vastuse – tegemist on viirusega, mis mõjutab aju ja mõttetööd, muutes rumalamaks, kirjutab metro.co.uk.

USA Johns Hopkinsi ülikooli meditsiinikooli ja Nebraska ülikooli uurijate kinnitusel on selle taga vetikaviirus. Leiti, et see viirus mõjutab kognitiivseid funktsioone nagu nähtu töötlemine ja ruumiline kontekstuaalne teadlikkus.

Teadlased uurisid hea tervise juures olevate katsealuste kurgus leiduvaid mikroobe ning nende seast leiti ka vetikaviirust.

Katses osales 90 inimest, kellest 40 oli selle viiruse test positiivne.

Hilisemad nägemis- ja tähelepanutestid näitasid, et viirusega isikud tegid neid halvemini kui need, kellelt seda viirust ei leitud.

Inimkehas ja -kehal leidub hulgaliselt baktereid ja seeni, kuid nüüdne uuring näitas, et teatud viirus võib mõjutada teatud funktsioone.

Uuringu autor, viroloog Robert Yolken sõnas, et tegemist on hea näitega selle kohta, kuidas ohutuks peetavad mikroorganismid võivad mõjutada inimeste käitumist ja kognitiivseid võimeid.

«Paljud psühholoogilised erinevused isiku A ja isiku B vahel on põhjustatud vanematelt saadud geenidest, kuid osa neist erinevustest võivad olla tingitud ka mitmetest meie organismis leiduvatest mikroorganismidest,» selgitas viroloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles