Viinis arreteeriti FBI käsul Ukraina miljardär

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmõtro Firtaš
Dmõtro Firtaš Foto: jamestown.org

Austrias Viinis arreteeriti USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) arreteerimiskäsu alusel Ukraina miljardär Dmõtro Firtaš ning ta pandi koduaresti.

Meest ootab ees USA-le väljaandmine, edastab The Local.

Ukrainlast süüdistatakse USAs altkäemaksu andmises ja korruptsioonis.

Firtaši sõnul on ta Ukraina ning USA ja Venemaa vahelise võimuvõitluse ohver ning peab oma arreteerimist ebaseaduslikuks. Ärimehe arvates said USA võimud ta Ukraina vaenlastelt tema kohta desinformatsiooni.

Ukrainlane plaanis Viinis olla vaid kaks päeva, et siis lennata tagasi oma koju Londonis.

Austria nõustus aga USA nõudmisel ta arreteerima. Ta jääb kuni väljasaatmiseni koduaresti.

Austria väljaande Die Presse andmetel valvatakse Ukraina miljardäri ööpäev läbi Viinis Landstrassel asuvas korteris. Väidetavalt olevat teda tahtnud tappa Rumeenia-Ungari salamõrtsukad.

Juhtumi uurijad arvavad, et salamõrva plaani taga on Ungari maffia. Firtaš kaotas kontrolli oma Ungaris tegutsenud firma Emfesz üle 2009. aastal ning teda süüdistati pettuses.

USAs aga süüdistatakse teda kaevandusloa saamiseks altkäemaksu andmises.

Lisaks on ukrainlasel pikaajalised suhted Venemaaga. Oletatakse, et just see on põhjuseks, miks USA mehe väljaandmist nõudis.

Lääne ja Venemaa suhted on madalseisus ning juba kõneldakse uuest külmast sõjast.

49-aastane Firtaš on seni nii oma kaasmaalastele kui ka lääneriikidele mõistatus.

Ühe versiooni järgi on ta end üles töötanud ärimees ja filantroop, kellel on firmasid väga mitmes riigis ning ta toetab Ukraina majandust.

Teise versiooni järgi on ta sulist oligarh, kes on oma rikkuse saavutanud ebaseaduslikul teel.

Firtaš sündis Ukrainas Sinkovis üsna vaesesse perre. Ta isa oli autokooli õpetaja ja ema raamatupidaja. Ta õppis rongijuhiks, kuid ei töötanud raudteel.

Firtaš kasutas ära segast aega pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist ning temast sai ärimees, kes vahendas Ukraina toidukaupu Kesk-Aasiasse saades sealt vastu gaasi.

Nüüdseks on temast saanud Kesk- ja Ida-Euroopa keemia- ja energiatööstuse üks suuremaid tegijaid. Tal on ettevõtteid ja tehaseid Ukrainas, Saksamaal, Itaalias, Küprosel, Tadžikistanis, Šveitsis, Ungaris, Austrias ja Eestis.

Mehe sõnul on ta rikkuse taga see, et ta töötab 16 – 17 tundi ööpäevas. Oma lapsi näeb ta vaid nädalavahetusel või puhkuse ajal.

Ukrainlase selgituse kohaselt on tema äritegemise viis segu lääne kapitalismist ja Nõukogude Liidu aegsest kommunistlikust südametunnistusest.

Möödunud aastal valiti ta Ukraina üheks mõjuvõimsamaks isikuks. Ta oli Ukraina võimult tõugatud presidendi Viktor Janukovõtši liitlane.

Ukraina nüüdne valitsus süüdistab teda aga riigist raha väljaviimises.

Kui Firtaš USAs kohtu alla antakse, võib ta äritegevus saada tagasilöögi ning ta kaotab miljoneid dollareid. Samas ei saa ta loota Ukraina liitlastele, kuna seal peetakse teda mõnes mõttes libaärimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles