Looduskaitsjad peavad Saaremaal saja aasta juubelit

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Turovski.
Aleksei Turovski. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reedel ja laupäeval korraldavad keskkonnaministeerium ja keskkonnaamet Kuressaares looduskaitse juubeli tähistamiseks mitu üritust.

“Nende 100 aasta jooksul, mil Eestis on looduskaitsega sihikindlalt tegeldud, on saavutatud väga palju ja meil on, mille üle uhkust tunda,“ ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Juubeliüritustega soovime tuua loodust inimestele lähemale ning seeläbi tugevdada ja hoida sidet loodusega, et meie ühisest rikkusest saaksid osa ka tulevased põlved.”

14. augustil möödub 100 aastat Baltimaade esimese kaitseala, Vaika linnukaitseala moodustamisest, mida peetakse Eesti looduskaitse alguseks.

Sel puhul algab reedel Kuressaare linnateatris kahepäevane konverents, kus saab kuulata ettekandeid looduskaitse ajaloost tänapäevani, samuti esimese Eesti kaitseala, praeguse Vilsandi rahvuspargi arengutest. Esilinastub dokumentaalfilm Eesti looduskaitse ajaloost.

Reede õhtul kell 19 toimub Kuressaare lossihoovis suur juubelikontsert “100 aastat looduse kaitsel”, kus esinevad Tõnis Mägi, Ott Lepland, Marko Matvere ja Jaan Tätte. Kontsert on tasuta.

Samal õhtul kell 21 toimuvad Kuressaare lossihoovis ja -pargis tasuta jutu- ja töötoad, kus loodushuvilised saavad koos Kaja Lotmaniga jälgida nahkhiirte salaelu, püüda koos Teet Rubeniga ööputukaid, rääkida Ivar ja Mart Jüssiga hüljestest, kiigata koos kalateadlase Ain Järvaltiga kalade hingeellu ja vaadelda koos astronoom Tõnu Viigiga lendtähti augustikuu taevas.

Loodusemehed Villu Veski ja Hendrik Relve pajatavad muhedaid muljeid oma jututoas “Maailmamere jäise ääre peal“ – ettekandele tulevad pildid, jutud ja muusikalood rännakust Eestist kõige kaugema mandri juurde.

Armastatud loodustundja Aleksei Turovski jututuba “Kes elab saare peal?” võtab vaatluse alla kõikvõimalikud saareasukad ja nende eripärad meil ja mujal maailmas.

Looduskaitse 100. sünnipäeval, laupäeval, 14. augustil on kõik loodusesõbrad oodatud Vilsandi rahvuspargi keskusesse Loonal.

Kell 15 avab keskkonnaminister Vilsandi elu ja loodust tutvustava püsiekspositsiooni. Riigimetsa majandamise keskus kutsub huvilisi samas toimuvale sünnipäevaüritusele. Kavas on matkad, töötoad, õpiretked ja ringkäik Loona mõisas.

Kell 17 algab samas tasuta kontsert, kus esineb Riho Sibul koos sõpradega, pakutakse juubelitorti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles