Iraanis tahetakse koeraomanikke karistada kepihoopide ja vangistusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labradori kutsikas
Labradori kutsikas Foto: SCANPIX

Iraani parlamendis on arutlusel seaduseelnõu, mille kohaselt koeraomanikke saaks karistada lisaks trahvidele ka 3 – 6 kuu pikkuse vangistuse ning kuni 74 kepihoobiga.

Uue seaduse eesmärgiks oleks karistada neid, kes ostavad, müüvad ja omavad lemmikloomi nagu näiteks koerad ja ahvid, edastab Rootsi ringhääling.

Iraanis ollakse veendunud, et avalikkuses lemmikloomaga liikuvad inimesed ohustavad kaaskodanike tervist, samuti ei vasta see islamistlikele arusaamadele.

Moslemitest seaduseandajad selgitasid, et lemmikloomad võivad tekitada ka paanikat ning kaasa tuua inimestevahelisi konflikte.

Lemmikloomade ostmise ja müümisega tegelevatele isikutele võidakse määrata kuni 5000 dollari suurune trahv. Uue seaduse jõustudes võidakse tulevikus määrata ka 74 kepihoopi või 3 – 6 kuu pikkune vangistus.

See seaduseelnõu ei hõlma näiteks politseinikke, farmereid, karjakasvatajaid ja karjuseid, kelle töös on loomad, näiteks koerad, vajalikud.

Islamistlike reeglite kohaselt on koera pidamine lemmikloomana keelatud, kuna koera peetakse räpaseks.

Islamiriikides on koerapidamist hakatud pidama riigi- ja valitsusevastase võitluse sümboliks.

Suurlinnades on koerapidamisest saanud ka kõrgema keskklassi staatuse sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles