Henry Kissinger: Putin ei ole Stalin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Kissinger
Henry Kissinger Foto: SCANPIX

Venemaa ja lääne vaheline konflikt on Ukrainas toimuva tõttu aina süvenenud, kuid nüüdne olukord on siiski erinev külma sõja olukorrast.

USA endine välisminister Henry Kissinger esines sel nädalal New Yorgis USA välissuhete nõukogu sümpoosionil, millega tähistati Berliini müüri langemise 25. aastapäeva, edastab Huffington Post.

91-aastase veteranpoliitiku sõnul on praegune poliitiline olukord murettekitav, kuna siiani ei ole suudetud Ukrainas rahu saavutada.

Kissingerilt küsiti, et kas praegust Venemaa presidenti Vladimir Putinit saab võrrelda Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Staliniga.

«Arvan, et mitte. Ma ei arva, et Venemaa valitsemissüsteem suudaks lääne süsteemi vastu. Lääs ärritab Venemaad ja Putinit. Putin ei reageeri nagu Stalin, vaid nagu tsaar Peeter Suur. See on brutaalne. Ma ei arva, et nüüdses olukorras oleks tegemist uue külma sõjaga,» selgitas Kissinger.

President Richard Nixoni julgeolekunõunikuks olnud Kissinger süüdistab Ukraina praeguses konfliktis osaliselt läänt.

«See konflikt tekkis ja eskaleerus pika aja vältel. Lääs ei ole seni lõpuni mõistnud, mis toimub ning ei ole ära kasutanud võimalusi, et Venemaaga sel teemal dialoogi arendada,» leidis eakas poliitik.

Kissingeri sõnul ei nõustu rahvusvaheline üldsus Venemaa seisukohaga, nagu tal oleks õigus teise riigi ala annekteerida.

Varem Ukrainale kuulunud Krimmist sai Venemaa osa selle aasta kevadel.

Lääneriigid süüdistavad Venemaad ka Ida-Ukrainas toimuvas, kus seni toimub võitlus venemeelsete separatistide ja Ukraina valitsusvägede vahel.

Paar päeva tagasi toimusid Ida-Ukraina separatistlikel aladel Donetskis ja Luganskis niinimetatud valimised. Nii USA kui veel mitmed riigid peavad neid ebaseaduslikeks.

Venemaa seevastu tervitas «valimisi» nimetades neid Ida-Ukraina elanike tahteväljenduseks.

Kissingeri sõnul ei ole Ukrainas toimuva tõttu Venemaale kehtestatud sanktsioonid mõju avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles