Vägev pidu! DJ Shadow ja Cut Chemisti vinüüliturnee jõuab sõbrapäeval Eestisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DJ Shadow
DJ Shadow Foto: promo

14. veebruaril, 2015 mängivad Tallinnas, Rock Cafés kaks maailmakuulsat plaadikeerutajat DJ SHADOW ja CUT CHEMIST hip-hopi rajaja ja «Master of Recordsi» Afrika Bambaataa vinüülikogust hoolikalt väljavalitud plaate, avaldades sel moel austust hip-hopi avangardisti ja Universal Zulu Nation asutaja muusikapärandile.

«Hip-hopi rajaja Afrika Bambaataa plaadid on hip-hopi ajaloo kõige tähtsamad helikandjad - justkui nullpatsient, kelle žanriline haare mõjutas kas teadlikult või mitteteadlikult igat tulevast DJ-d ja hip-hopi produtsenti.» (ajakiri Rolling Stone)

Kuigi Shadow ja Chemist on ka varem koos esinenud, lubavad nad, et «Renegades Of Rhythm» kava pakub publikule täiesti uut laadi muusikaelamust. «Midagi sellist pole kunagi varem tehtud, vähemalt mitte nii suurelt. Tegemist on ikkagi TEMA vinüülplaatidega, millel on tema enda õnnistus. Need pole lihtsalt mingid suvalised breakbeat-üllitised, vaid sõna otseses mõttes NEEDSAMAD vinüülplaadid, millest kõik alguse sai. Mitte juhuslikud, vaid MASTER OF RECORDSi enda vinüülid. Tutvustame läbi Bambaataa vinüülikogu New Yorgi ja hip-hopi skenet,» kommenteeris DJ Shadow, keda peetakse viimase kahekümne aasta üheks kõige innovatiivsemaks muusikuks ning eksperimentaalse hip-hopi stiili eestvedajaks.

Foto: promo

Tuuril kasutatakse laval kuut vinüülimängijat ning erinevaid reaalaja-efekte. Cut Chemisti sõnul on see täiesti uus tase, kuna sämplimine toimub plaadikeerutamisega samaaegselt. Esinemise visuaalse poole eest vastutab tunnustatud videorežissöör ja multimeediaprodutsent Ben Stokes, kes on teinud koostööd selliste artistidega, nagu Meat Beat Manifesto, Nine Inch Nails ja The Orb.

«Tallinna kontserdi kava on väga mitmekülgne. Esiteks heidame pilgu Bambaataale kui artistile ja tema klassikalisele loomingule, nagu näiteks «Planet Rocki» mõjudele. Teiseks Bambaataa kui plaadikoguja ning stiili määrav kõla, mille ta avastas. Ja lõpuks Bambaataa kui ühiskondlik lepitaja ja jõud. Ta mõjutas terve põlvkonna jagu inimesi üle kogu maailma, meie kohus on see õigel kujul publikuni tuua,» ütles DJ Shadow ning lisas: «Pean Afrika Bambaataat üheks kõige suuremaks muusikaliseks mõjutajaks ja eeskujuks oma elus – seda koos Grandmaster Flashi ja Kurtis Mantronikuga. Ta oli DJ, kellel oli oma kindel visioon ja siht ning soov ühiskonda paremaks muuta. Bambaataa tahtis muusika kaudu viia läbi omamoodi sotsiaalset revolutsiooni, selle idee järelkõla on tunda ka veel tänasel päeval ja tõenäoliselt jääb see kõlama igavesti. Ta oskas suurepäraselt ühendada erinevaid muusika- ja kunstistiile ning siduda seda kõike hip-hopiliku mõtteviisiga.»

Foto: promo

Esinemise idee autoriks on Johan Kugelberg, Zulu Nationi auliige ja Cornell Hip Hop Archive’i asutaja, kus hoitakse kokku üle 40 tuhande Bambaataa vinüüli. Kugelberg tutvustas mõtet Cut Chemistile ja DJ Shadowle ning viis nad ühtlasi Afrika Bambaataaga kokku. Tema sõnul toimib hip-hop põlvkondi ühendavalt, aidates inimestel omavahel suhelda ning antud turnee aitab viia kokku erinevate generatsioonide hip-hopi fännid.

DJ Shadow ja Cut Chemist kavatsevad Tallinnas esitada Afrika Bambaataa pärandit kogu selle žanrilises ja sotsiaalses ulatuses. Tervikliku valiku tegemine hiiglaslikust vinüülikogust ning seda eelseisva turnee ideed meeles pidades, tundus meestele esialgu hirmuäratava väljakutsena. «Esmase sorteerimise käigus jälgisime hoolega, et midagi olulist ei jääks kahe silma vahele. Kuna esialgne valik osutus liiga mahukaks, otsustasime keskenduda vinüülide välimusele. Oli näha, milliseid plaate on Bambaataa mänginud rohkem, milliseid vähem. Kindlasti valisime välja need vinüülid, mille kaaned olid ilusti räbaldunud ja teibiga parandatud. See tegi valiku juba palju lihtsamaks. Tema vinüülikogu ei sisalda ainult souli ja räppi, vaid ka socat, kalüpsot, dubi, salsat… ilmselgelt oli muusika Bambaataa jaoks väga oluline ja see peegeldus ka tema enda loomingus,» rääkisid muusikud.

Foto: promo

Ainulaadne vinüülituuri kava võib küll toetuda ajaloolisele plaadikogule, kuid mõlemad DJ-d annavad kiirelt mõista, et esinemiselt ei tasu oodata vaid vanakooli kraami. «DJ Shadow + Cut Chemist + Bambaataa vinüülid + tema õnnistus: see tuleb eepiline. Ja rohkem polegi vaja teada».

Afrika Bambaataa albumist «Planet Rock» sai muusikaajaloo üks nurgakividest. Üle kolmekümne aasta pärast selle ilmumist mõjutab Bambaataa ikka veel erinevaid muusikaskenede esindajaid ja vinüülikogujaid alates California biidikunnist Flying Lotusest, Briti bassibossist Scubast ja Mehhiko elektropunkarist Toy Selectahist kuni Jaapani plaadikeerutaja DJ Krushi ja Prantsuse elektroonilise tantsumuusika hiiu Daft Punkini välja. Elektroonilise muusika suurkujude Kraftwerki, Gary Numani ja Yellow Magic Orchestra loomingust ning traditsioonilistest tänavapidudest inspiratsiooni saanud Bambaataa muutis esimeste sämplerite, biitbokside ja vinüülimängijate abil muusikakõla ja selle taju igaveseks. Ta käsitles ühtmoodi osavalt ja võimsalt nii new wave’i, rokki, elektrot, diskot, funki kui ka hip-hopi.

«Afrika Bambaataa vinüülikogu on pikka aega peetud hip-hopi algusaegade kõige laiaulatuslikumaks ja kõikehõlmavamaks arhiiviks maailmas. See julge ja igati põhjendatud väide kõlab just nüüd õigemini kui kunagi varem – sest DJ Shadow ja Cut Chemist võtsid endale üüratu ülesande tuua publiku ette Bambaataa kogu kõige kuulsamad palad, tehes neist ühe meisterliku ja sujuva plaadimängušõu. Tavalised pealtvaatajad, paadunud fännid, kogujad ja breikarid – kõigil on võimalus saada osa plaadimängijate orkestrist, mis ei avalda ainult austust maestrole, vaid üritab teid lausa tema usku pöörata.» (OkayPlayer)

«Ma kutsun kõiki hip-hopi fänne endast märku andma, tulge neid meistreid vaatama ja kuulama. Minu lugu on meie ühine ajalugu kogu selles plaadikeerutamise maailmas. DJ Shadow ja Cut Chemist löövad teid pahviks!» kõneles Afrika Bambaataa ise.

Foto: promo

DJ Shadow ja Cut Chemist esinevad 14. veebruaril Tallinnas, Rock Cafés.

Piletid tulevad vabamüüki sellel laupäeval, 8. novembril kell 10.00 Ticketpro internetipoes aadressil www.ticketpro.ee ja kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades, Selverites ning valitud Eesti Posti kontorites üle Eesti. Piletihind on 29 eurot.

FBI Concert Clubi liikmed saavad pileteid osta alates tänasest, klubiliikmetele on müügil piiratud kogus pileteid hinnaga 22 eurot. FBI Concert Clubi liikmeks saab tasuta registreeruda internetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles