Miks eemaldas Taylor Swift oma laulud Spotify'st?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taylor Swift
Taylor Swift Foto: SCANPIX

Alates esmaspäevast ei saa popäht Taylor Swifti muusikat kuulata populaarses muusikaäpis Spotify, kuna lauljatari esindav firma Big Machine palus sealt eemaldada kõik Swifti lood.

24-aastane Swift põhjendas juba tänavu juulis Wall Street Journalis avaldatud arvamusloos, miks talle Spotify ei meeldi.

«Minu arvates on ja jääb albumi väärtuseks see, kui palju südant ja hinge on artist sellese valanud, ja raha, mille artist ja tema plaadifirma sellesse muusikasse paigutavad,» kirjutas Swift. «Piraatlus, failijagamine ja striimimine on albumimüüki drastiliselt vähendanud ning iga artist on üritanud selle löögiga erinevalt toime tulla.»

Swifti arvates on tasuta või peaaegu tasuta laulud vastuolus sellega, mida muusika tegelikult tähendab.

«Muusika on kunst ning kunst on tähtis ja haruldane. Tähtsad, haruldased asjad on hinnalised. Hinnalised asjad peavad midagi maksma. Minu arvates ei tohiks olla muusika tasuta ja ma ennustan, et artistid ja nende esindajad otsustavad ühel päeval, milline on albumi baashind. Loodan, et nad ei alahinda ennast ega oma kunsti,» seletas ta.

Ajakirja Time andmetel teenib artist Spotify's ühe loo ühe kuulamise pealt 0,006 kuni 0,0085 dollarit. Tegemist on väikese summaga, kuid suurte artistide puhul tähendab see tõenäoliselt miljoneid. Spotify on öelnud, et üks tuntud artist teenis hittalbumi pealt 450 000 dollarit kuus. Swifti värske plaat «1989», millest tõotab tulla kõigi aegade enimostetud naisartisti album, kuulub kindlasti sellesse kategooriasse. Lisaks läheb üle 70 protsendi Spotify tuludest autorõiguste omanikele nagu plaadifirmadele, kirjastajatele ja levitajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles