Hiina ehitas «Tähtede sõja» stiilis droone hävitava laserrelva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Global Hawk luuredroon
USA Global Hawk luuredroon Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Xinhua teatel arendas Hiina uue laserrelva, mille abil saab hävitada väikeseid madalal lendavaid droone.

Laserrelva kiired ulatuvad kahe kilomeetri kaugusele ning need suudavad alla tuua 180 kilomeetrit tunnis lendava drooni.  

Relva arendatakse edasi Hiina tehnika- ja füüsikaakadeemias, mis on valitsusele alluv sõjauuringute keskus.

Laserrelv suudab drooni teha kindlaks ja hävitada viie sekundiga.

USA uudistekanali CNN andmetel on tegemist filmisaaga «Tähtede sõda» stiilis relvaga, mille saab paigutada liikuvale alusele.

Droone peetakse ohuks, kuna need on üsna väikesed, suudavad lennata kiiresti ja vaikselt. Militaareksperdid peavad droone eriti ohtlikuks terroristide käes.

Hiljutistel katsetel suutis laserrelv hävitada rohkem kui 30 drooni. Hiina ametnike sõnul aitab laserrelv vähendada politsei- ja sõjaväe isikkoosseisu.

«Tavaliselt tegelevad droonidetõrjega snapirid  või helikopterid, millel on relvastatud meeskonnad. Nende täpsus ei ole siiski nii suur kui laserrelval. Nad võivad tekitada liigset kahju, mida laserrelv ei tee,» selgitas laserrelva valmistamises osaleva firma China Jiuyuan Hi-Tech Equipment juht Yi Jingsong.

Xinhua andmetel on arendamisel teine, veelgi võimsam ja efektiivsem laserrelv, mis ulatub veelgi kaugemale.

Lisaks Hiinale arendatakse ka USAs uut tüüpi laserrelva. Prototüüpi on katsetatud juba sõjalaeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles