Uurimissondi allakukkumine tekitas Kuule uue kraatri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuul tekkis uurimissondi allakukkumise tõttu uus kraater
Kuul tekkis uurimissondi allakukkumise tõttu uus kraater Foto: nasa.gov

USA kosmoseagentuuri NASA Kuu uurimise automaatjaam Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) avastas Maa kaaslaselt paiga, kus pool aastat tagasi kadus uurimissond LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer).

Nüüd avaldatud fotol on näha kraatrit, mis arvatakse olevat selle sondi «haud», edastab Yahoo News.

See sond oligi määratud pärast oma missiooni lõppu alla kukkuma ning see leidis aset 18. aprillil 2014. aastal.

LADEE «haud» asub 800 meetri kaugusel Kuu idapoolsest suurest Sundman V kraatrist ning 300 meetri kaugusel paigast, kus NASA teadlased arvasid ta kukkunud olevat.

Sundman V asub kaugel nii Apollo missioonide maandumispaigast kui ka teistest ajalooliselt tähtsatest paikadest.

«Oleme õnnelikud, et leidsime LADEE allakukkumiskoha. See annab meile uut infot sondiga toimunu kohta,» lausus NASA Amesi uurimiskeskuse teadlane Butler Hine.

LADEE kukkumisest tekkinud kraatri diameeter on kolm meetrit.  Tegemist on üsna väikese kraatriga, kuna uurimissond oli vaid pesumasina suurune ning liikus võrdlemisi aeglaselt. Kuu pinnale kukkudes oli ta kiirus 6116 kilomeetrit tunnis.

NASA uurijad said LADEE kukkumiskoha  teha kindlaks uue abivahendi abil, mis võrdleb Kuu samadest paikadest tehtud fotosid.

280 miljonit dollarit maksma läinud LADEE missioon sai alguse septembris eesmärgiga uurida Kuu atmosfääri ning saada rohkem teada Kuu tolmu kohta.

LADEE missioon oli edukas ning teadlased kukutasid ta aprillis missiooni lõpul pärast kütuse otsa lõppemist Kuu pinnale.

 LRO saadeti teele 2009. Aasta septembris ning sel aastal pikendati ta missiooni kahe aasta võrra.

«LRO abil saame Maa lähimat kosmilist naabrit uurida veel kaks aastat. LRO on andnud Kuu kohta juba väga palju uut informatsiooni,» lisas LRO projekti juht John Keller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles