Skandaal Saksamaal: õpilased võtsid kasutusele natsitervituse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsitervitus
Natsitervitus Foto: SCANPIX

Saksamaal Lepizigi lähedane kool sattus uurimise alla, kuna sealsed teismelised õpilased hakkasid kasutama natsitervitust ning kõnetama üksteist kuulsatelt natsidelt pärit fraasidega.

Uurimise all on Lendsbergi gümnaasiumi 9A klassi 29 õpilast, kes suhtlesid natsiviisil WhatsAppi vahendusel, edastab Daily Mail.

Lisaks ülistasid õpilased diktaator Adolf Hitlerit öeldes, et tegemist oli suurmehega.

Saksamaa suurim väljaanne Bild kajastas selles koolis juhtunut laialdaselt, avaldades ka fotod õpilastest, kes teevad natsitervitust.

Samuti viskasid õpilased holokausti teemal nalja nagu näiteks: «Miks Hitler end tappis? Juudid saatsid talle suure gaasiarve».

Vanemate ja õpetajate sõnul on neonatsid aina tugevamaks muutunud ning noored tahavad aina enam nendesarnased olla.

Saksi-Anhalti haridusameti esindaja sõnas, et õpilaste natsimeelsus tuli neile üllatusena ning selliste juhtumite puhul tuleb rakendada nulltolerantsi.

WhatsAppi sõnumeid uurib politsei.

Saksamaa seaduse kohaselt on natsidega seotud asjade, tervituste ja fraaside kasutamine rangelt keelatud. Seaduse rikkujaid võib kuni kuueks kuuks trellide taha saata.

Saksa õpilastel on ajaloo ja ühiskonnaõpetuse tundide raames kohustus külastada koonduslaagreid, et saada ülevaade, milliseid julmusi natsid toime panid.

Politsei sõnul uuritakse eraldi kahte noort, kes arvatakse olevat natsiaktsiooni eestvedajateks.

Kool ja haridusametnikud korraldavad natside teemaga tegelenud õpilastele psühholoogilise nõustamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles