Kuulus alastimatkaja kaotas kohtuvaidluse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Gough
Stephen Gough Foto: SCANPIX

Briti kuulus alatimatkaja Stephen Gough kaotas Euroopa Inimõiguste Kohtus kohtuvaidluse teemal, et tema õigusi rikutakse ning teda ahistatakse.

55-aastane Gough kaebas oma juhtumi inimõiguste kohtusse, kuna ta arreteeriti korduvalt ning mõisteti süüdi, edastab BBC.

Alates 2003. aastast pidas politsei Šotimaal ja Inglismaal alasti matkanud mees üle tosina korra kinni.

Mitmel korral mõisteti ta süüdi avaliku korra rikkumises ning talle määrati vanglakaristusi.

2006. aasta maist kuni 2012. aasta oktoobrini on ta vabaduses vaid seitse päeva. Vanglakaristusi kandis ta üksikvangistuses, kuna ta keeldus riideid selga panemast.

Hampshire´ist Eastleighst pärit mees pöördus lõpuks Strasbourgis asuva Euroopa Inimõiguste Kohtu poole esitades kaebuse, et teda ahistatakse ja ta inimõigusi rikutakse.

Ta viitas inimõiguste deklaratsiooni kaheksandale paragrahvile, mille kohaselt on igal indiviidil õigus era- ja pereelule ning kümnendale paragrahvile, mis sätestab sõnavabaduse.

Inimõiguste kohus langetas otsuse, et alastimatkaja peab arvestama ka kaaskodanikega ning selline matkamine on ebaeetiline.

Gough lausus pärast kohtuotsust, et miks takistatakse tal end sellisel viisil väljendada ning alasti inimkeha ei saa pidada solvanguks.

 «Lootsin, et kohus näeb laiemat pilti. Nad ei näinud. Mul ei jää muud üle, kui oma võitlust jätkata,» lisas mees.

Kohtu sõnul tegeleb mees matkamisega, millega rikub avalikkuses olemise ja eetika reegleid.

«Goughi vangistamine on seotud sellega, et ta rikkus järjekindlalt seadust ega hoolinud avalikust korrast. Tänapäeva demokraatlikus ühiskonnas on see ohumärgiks,» teatas kohus.

Kohus lisas, et kümnes paragrahv lubab küll sõnavabadust, kuid kui end väljendatakse moraaliga vastuollu minevalt, siis on see rikkumine.

Kohus jätkas, et mis puutub kaheksandasse paragrahvi, siis selle kohaselt on igal isikul õigus eraelule. Kui aga ühiselu reegleid pidevalt rikutakse, siis ei saa pugeda selle paragrahvi taha.

Gough vabanes selle kuu alguses, olles kandnud vanglas karistust kaks ja pool aastat. Ta väljus vanglast alasti, jalas vaid sokid ja saapad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles