Miks Marsi astronautidena tuleks eelistada naisi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi baasi simulatsioon Hawaiil Mauna Loa vulkaani jalamil
Marsi baasi simulatsioon Hawaiil Mauna Loa vulkaani jalamil Foto: SCANPIX

Marsi koloniseerimise ettevalmistamise uuring näitas, et esmalt tuleks naised Punasele planeedile kolooniat rajama saata.

Ajakirjanik ja meedik Kate Greene osales ja dokumenteeris nelja kuu pikkust Marsi ekspeditsiooni treeningut USAs Hawaiil Mauna Loa vulkaani jalamil, edastab news.com.au.

Sinna oli loodud «Marsi baas», kus «astronaudid» elasid. Katsealused kandsid skafandreid ning püüdsid jäljendada elu Marsil.

Greene jälgis kaaskatsealuste tervislikku seisundit ja unetsüklit. Samuti määras ta kindlaks, kui palju energiat naised ja mehed päevas kulutasid.

«Naised kulutasid päevas vähem kui 2000 kalorit, samas mehed rohkem kui 3000 kalorit. Seda isegi siis, kui nii naised kui mehed liikusid ja treenisid päevas sama palju,» selgitas Greene.

Ta leidis, et meessoost katsealused sõid enam kui naised ning osadel tekkisid isegi kehakaaluprobleemid.

«Söögiaegadel võtsid naised väiksemad toiduportsjonid kui mehed. Mehed läksid sageli veel teise taldrikutäie järele,» tõdes uurija.

Keskkonnas, kus iga kehakilogramm mängib suurt rolli, on naised eelistatud olukorras, sest nad kaaluvad vähem.

Marsi lendudel hakkavad mängima suurt rolli nii astronautide kehakaal kui ka see kui palju nad söövad.

«Mida enam inimene vajad pikaajalisel Marsi lennul süüa, seda enam sööki tuleb lennule panna. Kui astronaudid vajavad palju süüa, muudab see lasti raskemaks. Mida raskem on last, seda enam kulub lennul kütust. Seega teeb raketi raskeks ka suur kütusekogus. Suure kütusekogusega raketi start on keerulisem,» selgitas Greene.

Geene uuris ka, kuidas USA kosmoseagentuur NASA 1960. aastatel naisastronaute treenis.

«Hoolimata väga heast ettevalmistusest ei lubatud naisi siiski kosmoselendudele. Siis kardeti avalikkuse negatiivset reaktsiooni kui mõni naisastronaut oleks surma saanud. NASA eelistas siis astronautidena sõjalennukite endisi piloote, kes kõik olid meessoost,» selgitas uurija.

Venelanna Valentina Tereškova oli esimene naine kosmosemissioonil. Ta saadeti kosmosesse 1963. aastal. Esimene ameeriklanna kosmoses oli Sally Ride, kellest sai astronaut 20 aastat hiljem.

NASA on teinud mitmeid uuringuid kui palju mees- ja naisastronaudid energiat kulutavad ja kui palju süüa vajavad.

NASA uurija Harry Jonesi arvates ei ole poliitiliselt korrektne eristada mees-ja naisastronaute, mainides eraldi nende kehakaalu, kehakuju, vaimseid võimeid, emotsionaalset struktuuri, haridust ja teisi individuaalseid erinevusi.

Jonesi sõnul kaalutaks iga astronaudi kohta käivat informatsiooni eraldi, kuid sugudel vahet tegemata.

Hiljuti tehtud teise uuringu järgi ohustavad astronaute, eriti Marsi astronaute kosmiline kiirgus ja kaaluta olek, mis võib nad viljatuks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles