Popmuusikud surevad kesmisest varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurt Cobain
Kurt Cobain Foto: SCANPIX

Austraalias tehtud uuring näitas, et popmuusikaga tegelejatel on suurem tõenäosusu surra keskmisest varem ning nende elu jääb võrdlemisi lühikeseks.

Teadlaste sõnul surevad näiteks USAs popmuusikud ligi 25 aastat varem kui ülejäänud elanikud, kirjutab mtv.fi.

Sydney ülikooli muusika ja psühholoogia professor Dianna Kenny koos kolleegidega uuris 13 000 USA päritolu muusiku surma. Nende muusikute surma aeg oli alates 150. aastast kuni selle aastani.  

Muusikute seas oli väga erinevate muusikažanrite esindajaid alates pungist kuni džässini.

Kenny märkas, et need muusikud surid võrreldes ülejäänutega keskmisest varem ning eelkõige õnnetuste, ravimite ja narkootikumide üledooside ning enesetappude tõttu.

Üheks selliseks näiteks on USA ansambli Nirvana liige Kurt Cobain, kes lasi end 1994. aastal maha. Teine aga briti juudisoost laulja Amy Winehouse, kes suri ravimite tõttu 2011. aastal.

«Uurin kinnitas, et muusikamaailmas ei ole kõik positiivne ja meelelahutuslik. On ka tume pool,» lausus uurija.

Kenny rõhutas, et popmuusikute seas ja muusikatööstuses on tihe konkurents, mis võib stressi ja depressiooni tekitada. Läbipõlemissündroom on muusikute seas üsna sage nähtus.

 Just neil põhjustel võib muusikute elu lühem olla.

Muusikute kohta on käibel väljend 27-aastaste klubi, kuhu peale Kurt Cobaini kuuluvad veel ka Jimi Hendrix, Janis Joplin ja Jim Morrison. Nad kõik surid 27-aastaselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles