Külmakartlik hüljes ujus soojadesse vetesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmakartlik hüljes ujus soojadesse vetesse
Külmakartlik hüljes ujus soojadesse vetesse Foto: AFP / Scanpix

Gröönimaa jäistes vetes elanud hüljes ujus 4000 kilomeetrit lõuna poole soojadesse vetesse.

Sealne soojus kahjustas arktilist veelooma, kirjutab STT.

Kui hüljes Maroko lähistelt leiti, siis oli ta kaotanud enamiku oma karvkattest ja oli vaevu elus. Loom toimetati Suurbritanniasse Cornwalli loomapäästekeskusesse toibuma.

Hüljes lasti hiljem Orkney saarte juures vette, lootuses, et ta külmadesse vetesse tagasi ujub. Kuid hüljes ei teinud seda ja suundus Põhja-Hispaania vetesse ning teda nähti San Sebastiani linna lähistel ning ta tuli toimetada loomapäästekeskusesse tagasi.

 

Teadlaste kinnitusel võivad toiduotsingul hülged oma tavalisest elupaigast väga kaugele rännata, kuid tavaliselt lähevad nad elukohta hiljem tagasi.

Cornwalli hülgeuurijad on kaotanud lootuse selle suhtes, et paari aasta vanune hüljes läheks Gröönimaa rannikuvetesse tagasi. Et Saharat aidata, lõid nad loomapäästekeskuses olud, mis enam-vähem vastavad hülge tavalisele elukeskkonnale.

«Algus oli raske. Kui Sahara elukohta toodi jääd, põgenes ta hirmunult selle eest. Probleem tuli siis päevavalgele – Sahara on arktiline hüljes, kes kardab külma. See on umbes sama, kui linnud kardaksid kõrgeid puid. Tavapäraselt ei ole Põhja-Jäämere piirkonna hülged külmakartlikud,» lausus Sahara hoidja Tamara Cooper.

Cooper lisas, et Sahara ei harjunud külma ja jääga pikka aega.

«Tundub, et vanad mälestused on hakanud talle meelde tulema. Ta on hakanud juba jääd nuusutama ning jääl lamama. Enam ei pruugi kuigi kaua aega minna, et temast täiesti tavaline külma mitte pelgav hüljes saab,» selgitas Cooper.

Suurbritannia rahvusliku hüljeste turvakeskuse The National Seal Sanctuary esindaja Rachel Vine tõdes, et Sahara on ka kartlik hüljes.

«Ta kardab väga inimesi ja selle suhtes teda enam ümber ei õpeta. Ta on kaks korda ujunud valesse kohta, kannatanud nälja ja haiguste käes,» arvas Vine.

Loomade turvapaik kuulutas välja korjanduse, et kasvavale hülgele uut elupaika ehitada. Praegu 140 kilogrammi kaaluv Sahara võib tulevikus kaaluda 400 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles