Komeedid haisevad?!

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko Foto: SCANPIX

Šveitsi Berni ülikooli teadlaste sõnul komeedid haisevad, võides samas Maale väga ohtlikud olla.

Need «kosmilised lumepallid, mis koosnevad kivimitest, külmunud gaasist ja kosmilisest tolmust ning mis on väikelinnade suurused» haisevad sõna otseses mõttes ning haisu tekitab nende koostis, edastab foxnews.com.

Teadlased analüüsisid komeedi 67P/ Churyumov-Gerasimenko «parfüümi» ning leiti, et selle lõhn meenutab segu halvaks läinud munadest, hobuse uriinist, formaldehüüdist, kibeda maitsega mandlitest, alkoholist, äädikast ja magusa lõhnaga eetrist.

Euroopa Kosmoseagentuuri teadlased uurisid nimetatud komeeti kosmosesondi Rosetta pardal olevate aparaatide abil. Rosetta mõõtis kui palju on komeedis 67P ammoniaaki, metaani, vesiniksulfiidi, vesiniktsüaniidi ning formaledhüüdile sarnanevat. Tulemuseks oli üsna vänge ja ebameeldiv lõhn.

Rosetta jõudis komeet 67P/ Churyumov-Gerasimenko juurde augustis olles läbinud umbes neli miljardit kilomeetrit. Rosetta saadab sellele komeedile oma uurimisroboti Philae 12. novembril.

Kui nimetatud komeet liigub Päikesele lähemale, siis ta lõhn võimendub soojuse tõttu veelgi.

Wikipedia: komeet on Päikesesüsteemi äärealadelt pärinev taevakeha, mis koosneb peamiselt jääst, tahkest süsinikdioksiidist ja mitmesugustest anorgaanilistest ja orgaanilistest lisanditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles